Sport

A “bohócsapka” és a kapitányválasztás esete

talant dusjabajev (talant dusjabajev)
talant dusjabajev (talant dusjabajev)

Szerdán felszáll a fehér füst. Kiderül, a távozó Mocsai Lajos helyett kit nevez ki a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége a férfi válogatott élére.

Június 8-án Veszprémben még 25-22-re nyert, majd a visszavágón Szlovéniától vereséget szenvedett (32-26) a magyar férfi kézilabda válogatott a 2015-ös világbajnokság selejtezőjében, így nem lesz ott a januári katari viadalon. Mi több ezzel jelentősen csökkentek az esélyei az olimpiai részvétel kivívására is. Hogy minderről – az akkor még – Mocsai Lajos szövetségi kapitány tehet-e vagy sem, övé-e a felelősség, netán komplexebb a probléma a magyar kézilabdában abba most ne menjünk bele, tekintsünk inkább előre.

 
Talant Dujshebaev kiváló játékos és edző. A spanyol vonalat erősíti tovább.
Fotó: europress 

Ami tény, Mocsai ugyan maradni szeretett volna, de a szövetség augusztus 31-én bejelentette, mással képzeli el a jövőt. Hogy kivel, azt akkor még nem tudták, azonban azzal a lendülettel megbízták az ex kapitányt, hogy 2016-os szerződése végéig szakmai igazgatóként segítse a felnőtt válogatottak munkáját. 

A legsikeresebb magyar szakember fejére egyfajta “bohócsapkát” raktak. Kvázi főnöke lesz például a ma megnevezett férfi kapitánynak is, amely posztra legesélyesebb befutóként Talant Dujshebaevet – 46 esztendős, kirgiz származású, a FÁK-színeiben játékosként olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, jelenleg a Kielce edzője -tartják. Na, hogy ő nem enged majd beleszólni semmibe az biztos, de más sem valószínű – hacsak nem húzza meg a váratlant a szövetség egy újabb magyar edzővel…

Hogy milyen feladat vár az új kapitányra? Csak akkor van sansz a riói olimpiára való kijutásra, ha a csapat az új kapitánnyal sikeresen veszi a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokság selejtezőjét. A kvalifikációs sorozat október 29-én indul, a magyarok Miskolcon fogadják a portugálokat, majd november 2-án Kijevben az ukránok vendégei lesznek. A csoport tagja még Oroszország. A kvartettekből az első két helyezett jut ki az Eb-re, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik