Sport

Egyedülálló rekord a Balatonon

A balatoni vitorlázás újkori történetében eddig nem fordult elő, hogy egy versenyhajó egy évben annyi rangos versenyt nyerjen, mint a Black Jack katamarán.

A 2014-es első évadjukban 15 versenyen indultak, 11 alkalommal abszolút 1. helyen futottak be. A többi versenyen is dobogósak voltak, a Kékszalagon megnyerték hajóosztályuk (M1) versenyét és az abszolútban 3. helyen végeztek – írja az OTS.

A 100 százalékos karbonból készített katamarán különleges jellemzője a több mint két méter merülésű ívelt uszony, a 19 méteres árboc és az alig több mint 600 kilogrammos súly. A közel 11 méter hosszú és 9 méter széles fekete rohanógép a 140 m2-es legnagyobb vitorlája révén a szélsebesség több mint kétszeresével is képes száguldani a vízen. Sebessége a 40 kilométert is meghaladja óránként ideális körülmények között.


Fotó: MTI

A Black Jack csúcs technológiát jelentő felszereléseinek használatát nem volt könnyű megtanulni. Nagy R. Attila kormányos vezetésével az edzések kora tavasszal kezdődtek és a 4-5 fős legénység fokozatosan sajátította el azokat a manővereket, amelyek a legnagyobb sebesség biztonságos eléréséhez szükségesek.

Versenyről versenyre javultak, a hétvégi szezonzáró Szüreti regattán már a nagynevű katamaránokat is felvonultató mezőny előtt közel másfél órás előnnyel értek célba. A legénység tagjai között ott volt Kaáli Géza professzor is, aki szeretné, hogy a csapat 2015-ben nemzetközi versenyeken is bizonyítson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik