Sport

Froome felzárkózott az összetettben

Fabio Aru (Astana) nyerte a Vuelta 18. szakaszát. A csütörtöki 157km-es etapon az összetett első öt helyezettje csatázott egymással.

Aru és Chris Froome (Sky) végül 12-13 másodperc előnnyel ért haza az Alejandro Valverde (Movistar), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Joaquim Rodriguez (Katyusa) alkotta hármas előtt. A végjátékban Aru lehajrázta Froome-ot, de a Sky kapitánya sem lehet csalódott, hiszen az összetettben a második helyre jött fel.

A mezőny a nap folyamán kétszer mászta meg a Monte Castrove 7 kilométer hosszú, átlagban 7%-os emelkedőjét. Előbb 24 kilométerrel a befutó előtt, majd a szakasz utolsó 8 kilométerén. Ezúttal nem hegyi befutót rendeztek, hiszen a hegyi hajrától még egy kilométer volt a célig. A rajt után egy 11 fős szökés formálódott, melyből végül hárman tudtak tartósan az élen maradni: Luis Leon Sanchez (Caja Rujal), Hubert Dupont (Ag2r la Mondiale) és Johan Le Bon (FDJ.fr).

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A szökevények előnye két és három perc között alakult. Győzelmi esélyeik nem voltak, de Luis Leon Sanchez a Monte Castrove első mászásakor a hegyi pontokért hajtott és végül ezen célját el is érte. Elvitte a hegyi hajrát, de ezt követően szinte azonnal megfogta a mezőny, melyet ezúttal is a Sky hozott. Froome a cél előtt 10 kilométerrel kijelölt részhajrára ment rá és ekkor három másodperc jóváírást szerezve csökkentette hátrányát riválisaival szemben.

A hegy lábánál az esélyesek közül Rodriguez robbantott elsőnek, de ezt minden riválisa át tudta venni. A rövid emelkedőn egymást érték a kisebb-nagyobb akciók, majd négy kilométerrel a cél előtt Aru indított. A fiatal olasz előnye elérte a 10 másodpercet a mindössze 20 fősre olvadt üldözőcsoport előtt. Itt ismét Rodriguez váltott ritmust, de a Katyusa kapitányát Froome kínálta vissza. A Sky versenyzője pillanatok alatt felzárkózott Aru mellé és a kettős innentől tartotta a hegyen 10 másodperc körüli előnyét a három spanyol előtt.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A célig vezető enyhén lejtős utolsó kilométeren Aru taktikus versenyzéssel hajrázta le Froome-ot. Contadorék nem tudtak már faragni a hátrányukon ezen a szakaszon. Közöttük a tét az volt, hogy ki szerzi meg a harmadik helyért járó jóváírást. Ez végül Valverdéé lett. Ezzel együtt a második helyre feljött Froome az összetettben. Contador előnye 1 perc 19 másodperc a Sky kapitánya előtt, míg a harmadik helyen Valverde 1 perc 32 másodpercre érkezik.

Eredmény – Vuelta, 18. szakasz, A Estrada-Monte Castrove en Meis, 157 km

1. Fabio Aru (olasz, Asztana) 3:47:17 óra
2. Chris Froome (brit, Sky) 1 mp hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 13 mp h.
4. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) azonos idővel
5. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) a.i.
   
Az összetett élcsoportja:
1. Contador 71:38:37 óra
2. Froome 1:19  p hátrány
3. Valverde 1:32 p h.
4. Rodriguez 2:29 p h.
5. Aru 3:15 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik