Sport

Visszavonul a rákot is legyőző hokis

A finn Saku Koivu 22 éves profi karrierje végére tett pontot szerdán.

„Ahogy visszatekintek a 22 éves pályafutásomra, melyet Finnországban kezdtem, majd az NHL-ben folytattam, büszkeséget és elégedettséget érzek. Gondolkodtam már többször is a visszavonuláson, úgy érzem a legjobbkor hoztam meg a döntésemet” – mondta a 39 esztendős Saku Koivu az IIHF hivatalos honlapjának.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A finn jégkorongozó 18 szezont húzott le az NHL-ben, játszott a Montréal Canadiens és az Anaheim Ducks együttesében is. Az alapszakaszban 1124 mérkőzésen 832 pont a mérlege (255 gól és 577 gólpassz formájában), míg a rájátszásban 79 találkozón 59-ig jutott (18+41). Tizennyolc szezonjából tizenegyben is playoffba jutott aktuálisa csapatával.

A válogatottal is rendkívül sikeres volt, számos olimpián, világbajnokságon és Világkupán képviselte Finnországot és rengeteg érmet nyert az északiakkal. 1995-ben vb-győzelmet ünnepelhetett.

2001 szeptemberében rákot diagnosztizáltak nála, azonban legyőzte a gyilkos kórt és még a 2001-2002-es alapszakasz vége előtt visszatért – nyolc percen át állva tapsolta őt a montreali csarnok közönsége.

Videó – Saku Koivu nagy visszatérése:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik