Sport

Megvan az első magyar kvóta a riói olimpiára

Tobai-Sike Renáta bronzérmet nyert a sportpisztolyosok versenyében a granadai sportlövő-világbajnokságon, s ezzel - a magyar sportolók közül elsőként - kvótát szerzett a 2016-os riói olimpiára.

A 36 éves versenyző a kétnapos, 30+30 lövéses alapversenyben elsősorban kiváló szerdai teljesítménye révén a második helyen végzett 586 körös teljesítménnyel, így biztosította helyét a nyolcas döntőben, melyben mindenki tiszta lappal kezdett.

A 25 méteres szám fináléja két részből áll, az első szakaszban minden versenyző öt darab ötös sorozatot lő, a lövéseknél pedig csak az úgynevezett belső – erős – tizeseket számolják (10,3-10,9 kör), s azok érnek egy pontot. A második szakaszban a 25 lövés alapján kialakult sorrend első két helyezettje az aranyéremért, a harmadik és a negyedik pedig a bronzéremért lő egymással külön mérkőzést, hat darab ötös sorozattal.

Tobai-Sike Renáta a döntőt visszafogottabban kezdte, három sorozat után mindössze 7 ponttal állt, s félő volt, hogy nem sikerül az első ötbe jutnia, ami azért volt fontos, mert Granadában öt kvótát osztottak ki ebben a számban. A folytatásban aztán már kiválóan célzott: a negyedik körben mind az öt lövése belső tizes volt, az ötödikben pedig négy, így 16 ponttal hármas holtversenyben a második helyen végzett, s biztossá vált a kvótaszerzés, illetve az éremmérkőzés is.

A hármas között szétlövésben dőlt el, ki milyen színű medálért léphet lőállásba, ebben a versengésben pedig a BHSE lövője második lett, ami a bronzmérkőzést jelentette.

Az éremért vívott találkozón az észak-koreai Dzso Jong Szuk ellen a magyar versenyző érezhetően felszabadultan, de nagyon koncentráltan lőtt, ennek ellenére az első szakasz megnyerése után a következő hármat elveszítette. Ekkor az észak-koreai verhetetlennek tűnt, a három sorozatban összesen csak egyszer hibázott, márpedig Sikének az utolsó két szakaszt nyernie kellett az egyenlítéshez. Ezt végül megtette, úgy, hogy a hatodik szakasz utolsó lövésébe hibázott bele riválisa.

Ezek után következett a ráadás, melyben négy lövés után ugyanúgy állt a két lövő, amikor Dzso belső tizest lőtt, a magyarnak viszont elromlott a fegyvere. A kényszerű szünet nem zökkentette ki Sikét, belső tizest lőtt, majd elégedetten mosolygott. Dzsót valószínűleg megzavarta a kis közjáték, illetve a sokadik elszalasztott győzelmi esély, és az újabb ötös szériában már szinte csak rontott, míg Tobai-Sike Renáta minden lövése belső tizes lett, ami azt jelentette, hogy pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva bronzérmet nyert.

„Gyilkos volt a bronzmeccs, mely során látszott, hogy Renáta mennyire erős volt fejben” – nyilatkozta az MTI-nek Győrik Csaba szövetségi kapitány. Hozzátette, hogy Tobai-Sike hosszú ideje ott van a világ élmezőnyének közelében, és szinte törvényszerű volt az áttörés, így érme és kvótaszerzése sem volt váratlan.

„Az elmúlt másfél évben rengeteget fejlődött ebben a számban, s idén már olyan eredményei voltak, melyekből következett a mostani kiugró szereplés. Nagyon megérdemelte már ezt a sikert” – mondta a kapitány.

A BHSE pisztolyosa, aki idén a maribori világkupaversenyen negyedik lett, első egyéni érmét szerezte meg felnőtt világversenyen. Korábban légpisztolyban nyert Európa-bajnoki ezüstérmet a magyar csapattal. Tobai-Sike Renáta egyúttal először vívta ki az olimpiai szereplés jogát.

Ajánlott videó