Sport

Összeverekedett két versenyző a Vueltán

Alberto Contador nyerte a Vuelta királyetapját, miután az utolsó kilométeren állva hagyta Chris Froome-ot egy emlékezetes párharc végén.

A hétfői 160km-es etapon összesen öt emelkedőt mászott meg a mezőny. A befutónak a Farrapona 16.5 km hosszú, átlagban 6.2%-os kaptatója adott otthont. Az első hegyen alakult ki a nap szökése, mely során 13-an léptek meg a mezőnytől. A szökevények 4 és fél perces előnyt alakítottak ki, de egy ritkán látható eset miatt kerültek végül a figyelem középpontjába. Gianluca Brambilla (Omega Pharma-QuickStep) és Ivan Rovny (Tinkoff-Saxo) szólalkozott össze, amit pofonok követtek. A zsűri már menet közben meghozta a döntését és mindkét versenyzőt kizárták – írja a velo.hu.

A szökevények között az utolsó emelkedőn bomlott meg az egység, Alessandro De Marchi (Cannondale) váltott ritmust és vele a döntést ekkor még nem tudó Brambilla, illetve Wout Poels és Luis Leon Sanchez tartott. Brambilla kiszolítása után De Marchi egyedül maradt az élen az utolsó emelkedőn és végül 3km-rel a cél előtt fogták meg.

A főmezőny élén a nap elején a Katyusa diktálta az iramot, majd a Sky vette át a vezetést. A brit csapat a rá jellemező módon igyekezett megtörni a mezőnyt és ezúttal a kapitányuk Chris Froome is bírta a gyűrődést. Kevesebb, mint 5km volt hátra, amikor ritmust váltott. Ekkor a közvetlen esélyeseket magában foglaló boly elemi darabjaira hullott. Froome mellett egyedül Contador bírta a lépést tartani. Az utolsó 3km-re érve mentek el De Marchi mellett.

Látványos csatát vívott a két favorit, akik mögött Valverde és Rodriguez nem tudott beleszólni a küzdelembe. Egy ideig 20 másodperc környékén alakult a hátrányuk, majd ez a legmerdekebb részeken 40 másodpercre ugrott. Froome végig nagy iramot hajtva igyekezett megtörni Contadort, de ez nem sikerült. 600 méterrel a cél előtt robbantott a piros trikós, ami már sok volt Froome-nak. Contador végül 16 másodpercet vert riválisára.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Froome mögött bejött harmadiknak De Marchi, míg Valverde végül 40 másodperc kapott a Sky kapitányától és ezzel minimális előnnyel, de megőrizte a második helyét. A Movistar kapitánya mögött 4 másodpercre jött meg Rodriguez és 11-re Aru. A nap nagy vesztese a betegséggel bajlódó Rigoberto Uran, aki féltávnál leszakadt és végül 15 percet kapott a többi dobogóért harcoló versenyzőtől.

Még több érdekességet a Vueltáról ide kattintva olvashat.

Eredmények – Vuelta, 16. szakasz, San Martin del Rey Aurelio-La Farrapona, 160,5 km:

1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 4:53:36 óra 
2. Chris Froome (brit, Team Sky) 14 mp hátrány      
3. Alessandro De Marchi (olasz, Cannondale) 48 mp h.     
4. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 53 mp h.     

Az összetett élcsoportja:
1. Contador 63:25:00 ó
2. Valverde 1:36 p hátrány
3. Froome 1:39 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik