Sport

Lovas Világjátékok: a zárószám előtt dobogós a magyar csapat

Megőrizte harmadik helyét a magyar csapat a négyesfogathajtók szombati maratonhajtása után a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja.

A magyarok erősségének számító számban a 2004-es kecskeméti vb-n aranyérmes Dobrovitz József szerepelt a legjobban hetedik helyével, de a díjhajtásban elért hatodik helyhez képest egy pozíciót rontva hetedikként várja majd a vasárnapi befejezést. A hétszeres világbajnok Lázár Zoltánnak viszont nem sikerült jól a maratonhajtás, mindössze 17. lett, így összetettben a nyolcadikról a tizedik helyre csúszott vissza.

A magyar csapat harmadik tagja, ifj. Dobrovitz József önmagához képest kiválóan teljesített, 14. lett a legnehezebb számban, melynek köszönhetően ő hét helyet javítva már 17. az akadályhajtás előtt.

“Kényszerű okokból változtatnia kellett Zolinak a fogata összetételén, mert az egyik lónak seb volt a szájában. A csapat érdekében tette ezt, mert emiatt akár ki is zárhatták volna a szigorú állatorvosi előírások miatt” – mondta az MTI-nek a kettesek között kilencszeres világbajnok Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség elnöke, aki hozzátette, hogy az elején nem ment jól az öccse, a negyedik akadályban egyik lova például rossz helyre fordult, emiatt plusz kört kellett tennie testvérének, azaz csak ez a hiba legalább három-négy hibapontot eredményezett. Megjegyezte, a hátralévő négy akadályra már összeszokott a fogat, de csodát nem sikerült tenni.

Tóth Tamás szövetségi kapitány Lázár Zoltán nehézségeit figyelembe véve elégedett volt a maratonhajtással, külön kiemelte a mindössze 22 éves “kis Dobrovitz” teljesítményét, mert értékelése szerint azzal maradt érmes pozícióban a magyar trió.

Fotó: MTI

Az élcsoportban a kétszeres címvédő, a díjhajtás után második ausztrál Boyd Exell állt az élre, ugyanis maratonhajtásban a harmadik legjobb eredményt érte el, míg az első szám legjobbja, az amerikai Chester Weber csak 12. lett a másodikban. A harmadik helyét megőrizte a holland Theo Timmerman.

Csapatban a legutóbbi három vb-n aranyérmes hollandok nagy fölénnyel vezetnek, 14 pontnál is nagyobb az előnyük, azaz már csak elveszthetik az aranyérmet. A németek – a magyarokat is megelőzve – kiváló maratonhajtásukkal feljöttek a második helyre, a magyarok pedig az amerikaiakat előzték meg, így továbbra is harmadik helyen állnak.

Tóth Tamás azt mondta, ha két hajtónak sikerülne hibátlan akadályhajtást produkálnia, akkor lehet remény az ezüstérem megszerzésére, mert a 6,07 pontos hátrány a németekkel szemben mindössze két verőhibának és minimális időtúllépésnek felel meg. Hozzátette, a zárószám mindhárom magyar hajtónak az erőssége közé tartozik.

A magyarok legutóbb a 2008-as vb-n szereztek érmet, akkor a csapat harmadik lett. Világjátékokon pedig csak az 1990-es első, stockholmi eseményen volt magyar dobogós, méghozzá a csapat harmadik, Bozsik József pedig egyéniben második lett.

Vasárnap az akadályhajtással zárul a vb. A háromfős csapatok eredményébe minden számban a két jobbik hajtó teljesítménye számít bele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!