Sport

Hesjedal motor nélkül nyerte a szakaszt

Egész napos szökés után Ryder Hesjedal ért elsőként célba a Vuelta 14. szakaszán.

Az elmúlt napokban egy kiragadott videórészlet alapján azzal került a címlapokra a kanadai, hogy kerékpárjába motort építettek és rásegítéssel teljesítette az egyik szakaszt. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vizsgálata nem talált semmit a kerékpáron és Hesjedal ezzel a győzelemmel bizonyított a kétkedőknek. Aki ilyen hegyi befutót képes megnyerni, annak sík szakaszon sem kell segítség – írja a velo.hu.

A 200km-es etapon a mezőny 40km megtétele után engedett el egy 23 fős szökést. Az élboly közel 6 perces előnnyel érkezett a befutónak otthont adó 8.3km hosszú, átlagban 7.5%-os emelkedő lábáig. Itt a szökevények közül Hesjedal támadt először, akivel Oliver Zaugg tartott. A Tinkoff-Saxo versenyzője a kanadait is lerázta és az utolsó 2km-en egyedül haladt a cél felé. Hesjedal azonban nem adta fel. 300 méterrel a cél előtt zárkózott fel Zaugg mögé, majd ezt követően állva is hagyta.

Fotó: Europress fotóügynökség

A favoritok között Alejandro Valverde (Movistar) indította a támadások sorát. Ekkor Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Joaquim Rodriguez (Katyusa) és Fabio Aru (Astana) is felzárkózott a Movistar kapitánya mellé. Chris Froome nem bírta átvenni ezt a támadást és ekkor még fokozatosan csúszott vissza. Az élen Contador az utolsó két kilométeren lendült akcióba és ritmusváltásaival leszakította Valverdét. Mögötte Rodriguez és Aru kapaszkodott, miközben ismét feltűnt a feltámadó Froome. A Sky sztárja hamarosan utolérte Contadorékat és ezzel a lendülettel ment is tovább.

A piros trikós nem tudta átvenni Froome tempóját. Rodriguez igyekezett kapaszkodni a Sky kapitánya mögött és végül mindössze 1 másodpercet kapott tőle. Contador 7 másodperccel maradt el Froome-tól. A piros trikós bár két ellenfelével szemben minimálisan veszített előnyéből, az összetettben második helyen álló Alejandro Valverdével szemben  42 másodpercre növelte a különbséget. Froome ezzel a teljesítményével az összetettben feljött a harmadik helyre. A hátránya 1 perc 13 másodperc Contador mögött.

Még több érdekességet a Vueltáról ide kattintva olvashat.

Eredmények – Vuelta, 14. szakasz, Santander-La Camperona, 200,8 km:

1. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) 5:18:10 óra
2. Oliver Zaugg (svájci, Tinkoff-Saxo) 10 mp hátrány
3. Imanol Erviti (spanyol, Movistar) 30 mp h.
…10. Chris Froome (brit, Sky) 2:36 p h.
…12. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 2:43 p h.
…14. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 3:05 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Contador 54:20:16 óra
2. Valverde 42 mp hátrány
3. Froome 1:13 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik