Sport

Orosz és kínai győzelem a balatonfüredi vb-n

Az orosz Anton Jevszikov nyerte meg a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokság első versenyszámát, a fiúk pénteki 7,5 kilométeres viadalát, melyet Kiss Attila legjobb magyarként a hetedik helyen zárt. Az ifjúsági lányok 5 kilométeres küzdelmében kínai győztest avattak.

A vb az első számot megelőzően az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. A magyar szövetség tájékoztatása szerint az eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy úszásban Magyarország az idei Európa-bajnokság és a nankingi ifjúsági olimpia eredményei alapján a kontinens második legeredményesebbje, ami rendkívüli teljesítmény.

Egy sportág elismertségét, népszerűségét azonban az is mutatja, hogy hányan űzik versenyszerűen, kedvtelésből, illetve hány fiatal jelentkezik, hogy ő is ezt a sportágat választja – és az úszók e tekintetben is a legjobban teljesítők közé tartoznak”idézte a MÚSZ Balog Zoltánt, aki mosolyogva hozzátette: az is mutatja a népszerűséget, hogy hány politikus jelenik meg a sportág kiemelt eseményein, márpedig az úszók ezen a téren sem panaszkodhatnak.

“És végül az is fontos mérce, hány jelentős eseményt rendezhet egy szövetség: ha előretekintünk, azt láthatjuk, hogy az elkövetkező években több, a legfontosabb kategóriába sorolható nemzetközi verseny házigazdája lesz Magyarország, a csúcspont a 2021-es világbajnokság.”

A nemzetközi szövetség, a FINA nevében Dennis Miller alelnök köszöntötte a résztvevőket, és köszönte meg a Gyárfás Tamás vezette szervezőbizottságnak, hogy 40 nap alatt ilyen fantasztikus körülményeket teremtett. Bóka István, Balatonfüred polgármestere pedig azt emelte ki, hogy a világszövetség honlapján látható közvetítés jóvoltából világszerte megismerhetik Füred nevét. Végül Kósa Lajos, a 2021-es vb szervezőbizottságának elnöke bejelentette, hogy jövőre minden bizonnyal felnőtt világkupa-viadalnak adhat otthont Balatonfüred.


A fiúk rajta
Fotó: MTI

A vb első versenyében Anton Jevszikov (1:27:08.32) a venezuelai Diego Verával vívott nagyot harcot az aranyéremért, melyet végül három másodperces előnnyel szerzett meg. A harmadik helyen a szintén orosz Kirill Beljajev végzett. Kiss Attila (1:28:00.90), illetve a másik magyar, Orosz Ádám (1:28:25.54) egyaránt jól úszott, s előbbi a hetedik helyen ért célba, utóbbi pedig a 12. lett.

Az ifjúsági lányoknál, 5 kilométeren kínai győzelem született, Sziju Jan (1:00:40.81 óra) meggyőző fölénnyel nyert az olasz Carlotta de Mattia (1:00.45.33) és a francia Charline Secrestat (1:00.45.71) előtt. A magyar indulók közül Sztankovics Dóra (1:01:17.16) a 11., Ollé Mónika (1:03:07.52) pedig a 17. helyen végzett a 33 fős mezőnyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!