Sport

Ez az év legmeghatóbb sporttörténete

Hétvégén a fiatalon lebénult Peder Mondrup és ikertestvére Steen Mondrup speciális eszközök segítségével, együtt teljesítette az Ironmant Koppenhágában.

Az ikrek három hónappal korábban születtek a vártnál, és Peder Mondrup oxigénhiány miatt úgynevezett agyi bénulást kapott, ami egész életére kerekesszékhez kötötte. Testvérének, Steen Mondrupnak szerencséje volt, ő egészségesen jött világra.

Az Ironmant – amely 3,8 km úszásból,180 km kerékpározásból és maratonból, azaz 42 196 méter futásból áll – egészséges emberek számára is fantasztikus tett teljesíteni. 34 évvel Steennek ez szűk 16 óra alatt sikerült, de úgy, hogy közben speciális eszközök segítségével együtt teljesítette a távokat testvérével.


A képek forrása: instagram.com

Az úszásnál egy csónakba helyezték be Pedert, amelyet Steen egy, a derekára kötött kötéllel húzott maga után.

A három kerekű kerépárt direkt e célra úgy alakították ki, hogy a magatehetetlen testvért az első két kerék között kialakított helyre helyezték be.

Az utolsó etapon, a futáson a versenyző közösség körében is hőssé váló ikerpár agyi betegségben szenvedő tagja egy speciális tervezett kerekesszékben ült, és testvére őt tolta át elsőként a 15 óra 42 perc, 38 másodpercesre nyúló versenynap végén a célvonalon.

 

Weboldalukra a következőket írták a versenyt követően: „Megcsináltuk! Köszönjük és gratulálunk minden versenyzőnek, megtiszteltetés volt veletek versenyezni.” Alighanem nekik is. Ők az igazi vasemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik