Sport

“Egy Eb-arany szart sem ér”

Mindezt Verrasztó Dávid nyilatkozta nyers őszinteséggel, nem sokkal azután, hogy vasárnap a berlini Európa-bajnokságon elsőként csapott célba 400 vegyesen. De tényleg szart sem ér?

Az a bizonyos mondat, ami elhagyta Verrasztó Dávid száját a 400 vegyes döntő, élete első Európa-bajnoki címének megnyerése után pontosan így szólt: „Boldog vagyok, az időmnek kifejezetten örülök, de azt azért hozzá kell tenni, hogy Magyarországon egy Eb-arany szart sem ér.”

Azt bírom ebben a 26 éves fiúban, hogy sohasem köntörfalaz. Egyenes, mint a százas szeg, mint az uszodai emberek többsége. Rávilágít a lényegre, megmondja a frankót pacekra a riporter arcába is, ha kell. Nem csomagolgatja mondandóját selyempapírba. Nem gondolkozik előre öt-hat lépéssel. Egyszerűen fogalmaz, hogy mindenki megértse. 

 
Verrasztó Dávid persze örül az aranynak
Fotó: europress 

De miért mondja, hogy “szart se ér” az úszó-Európa-bajnoki arany? Mert az életben, hogy mi mit ér, az relatív. Mindenkinek az. A sportban különösen. Ahány sportág, annyiféle sikerszint és elismerési mérce létezik Magyarországon.

A példa kedvéért: Dr. Bolyán Anikó a 2013-ban Caliban megrendezett nem olimpiai sportágak Világjátékán a síklóernyős célra szállás nevű sportág hét szereplőjéből kettőnél landolt pontosabban, amiért – az elérhető MOB-dokumentumok szerint – összesen 5 millió forint állami jutalomban részesült.

Vagy: emlékezetes botrányt kavart a téli olimpián Darázs Rózsa kisasszony és édesapja esete. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a nyolccsapatos versenyben egyetlen egységet sem előzött meg, de mivel két riválisukat kizárták, hatodik helyen zártak Szocsiban. Így aztán a versenyzést az olimpia előtt abbahagyó, majd némi atyai – Darázs István, a válogatott szövetségi kapitánya volt akkor – unszolásra visszatérő Rózsa is gazdagodott 6,4 millió forint prémiummal.

Nem kisebbítve egyik példaként felhozott sportág és sportember teljesítményét, a sikerhez vezető útba fektetett munka, energia, lemondás nagyságát – ehhez képest egyetlen úszó-Európa-bajnoki arany 1,25 millió forint.

Verrasztó Dávidnak ebből az őszinteségből többnyire problémája van. Most is kap egy kis fejmosást – ez borítékolható.

Braking: a Magyar Úszó Szövetség reakciója vágatlanul:

“Felkorbácsolta a kedélyeket Verrasztó Dávid nyilatkozata. Miután a 400 m vegyesúszásban elsőként csapott célba és ezzel a berlini EB-n az úszóválogatott 5. aranyérmét szerezte, közölte, hogy az EB arany otthon sz…-t se ér. Többen felvetették, hogy mindezek tudatában kaphat-e pénzjutalmat az újdonsült bajnok.

Gyárfás Tamás a szövetség elnöke szerint kaphat, hiszen ezt a vízben nyújtott teljesítménye alapján kiérdemelte.

Ugyanakkor egy biztos, a közeljövőben szóvivőként nem kívánjuk alkalmazni.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik