Sport

Gyurta: Felborították a ritmusomat

Gyurta Dániel bosszankodva nyilatkozott a 100 méter mell döntője után.

A 200 méter mell egyeduralkodója – mely számban Berlinben nem indul – a rövidebbik távon tett “kirándulásán” megismételte a 2012-es londoni olimpián elért helyezését, viszont most 59.88 másodpercet, az akkorinál három tizeddel gyengébb időeredményt produkált.

“Az első ötvenet őrült módon elkezdték a többiek, muszáj volt velük mennem, s ez felborította a ritmusomat – mondta el utóbb Gyurta. – Az nem bosszant, hogy lemaradtam az éremről, az inkább, hogy elmaradtam a várt időmtől, mert 59 és fél percen belül akartam célba érni. Viszont az jó, hogy van még tartalékom, és elégedetté tesz, hogy stabilan egy percen belüli százas mellúszó vagyok.”


Fotó: MTI/EPA

Az elődöntők magyarjai közül a leginkább meggyőzően Cseh László szerepelt, aki egyik kedvenc számában, 200 m vegyesen a legjobb idővel, 1:58.00 perccel jutott be a szerdai fináléba.

“Nyomni kellett végig, de nem volt gond, jól bírtam. Holnap a két német között döntőzök, úgy gondolom, 1:57 perchez közeli idő kell, de én inkább akkor lennék nyugodtabb a végkimenetelt illetően, ha 1:57-en belülre kerülnék” – nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és normálmedencében eddig 11-szeres Európa-bajnok “vegyeskirály”.

Nem tudott ugyanakkor továbblépni a 16-os mezőnyből Verrasztó Dávid (2:00.43 p), aki kevéssel ugyan, de kiszorult a legjobb nyolc alkotta társaságból.

“Hát ez nem sikerült… Tizenegy század hiányzott a döntőhöz, bosszantó, de ma valahogy nem állt össze az úszásom” – mondta.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Továbbjutott, viszont nem áll rajthoz a 100 m női gyors szerdai döntőjében Hosszú Katinka. A 400 m vegyesen Európa-bajnoki elsőségét hétfőn megvédő klasszis versenyző a sprintszám elődöntőjében az ötödik időt (54.48 mp) érte el, mégis a visszalépés mellett határozott, s inkább az éppen elegendő matinés – és várhatóan esti elődöntős – feladatot rá rovó 200 m vegyesre és 100 m hátra összpontosít.
       
“Holnap a kétszáz vegyes és a száz hát selejtezőjében indulok, a száz gyors döntőjében viszont nem. Ahhoz valami egészen nagy időt kellett volna repesztenem, de nem vagyok elégedetlen, nagy versenyen most indultam először ebben a számban. A 200 gyorsra mindenesetre jó tapasztalattal szolgált” – értékelt Hosszú.

A kedd magyar programjának méltó zárásaként Kozma Dominik szárnyalt a 200 m gyors elődöntőjében, olyannyira, hogy a harmadik időeredmény (1:46.89) birtokosaként várhatja a szerdai finálét.
       
 “Újabb egyéni csúcsot úsztam, megnyertem az elődöntős futamomat, igazán jó napon vagyok túl. A holnapi döntőben további kemény tizedeket szeretnék javulni, mert dobogós akarok lenni!” – mondta Kozma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik