Sport

Elcsalták egy érmünket az Európa-bajnokságon

Baji Balázs csupán célfotóval maradt le a Zürichben, az atlétikai Európa-bajnokság 110 méteres gátfutás dobogójáról. De hogyan lett atlétánkból érmes helyett negyedik?

13,29. Magyar ember 13:30-on belül még nem futott 110 gáton, így Baji Balázs csütörtök esti teljesítménye óriási országos csúcs. Megsüvegelendő! De vajon mi lett volna, ha… Tudjuk, a sportban nincs ilyen, jelen esetben azonban a célba futás mikéntje tán megengedi a ha-val kezdődő mondatot.

A 110 gát döntőjének utolsó 10 métere ugyanis nem mindennapos – nevezzük nevén – sportszerűtlenséggel, csalással – kinek mi tetszik jobban – szolgált. Az egy dolog, hogy a magyar versenyző jobbján futó francia Dimitri Bascou többször rálépett, majd át is lépett Baji pályájára.

Ez zavaró, okozhat századmásodprcnyi kiesést annak, akinek a pályáján szaladgál, de… Ami közvetlen a cél előtt történt, azt mi már nem tudjuk a nagy akarás miatti egyensúlyvesztéssel magyarázni. Bascou nemes egyszerűséggel a labdarúgóktól eltanult módon – ott ez szabályos – bal kezét kitette a magyar versenyző elé és simán feltartotta.

 
A dobogó 3. fokára álló szintén francia Pascal Martinot-Lagarde Bajival egyazon időt futott. A 2. angol, William Sharman 13,27-et. Ha figyelembe vesszük, hogy a zsüri csak a célfotó tanulmányozása után “tolta le” a dobogóról versenyzőnket, akkor elmondható, a Bascou által elkövetett átfutásos feltartásban simán benne volt az a két század.

Sok mindeni láttunk már az atlétikai versenyek futószámainál, de olyat, ahogy Baji Balázzsal kitolt a farncia, még nem. Az áhított érem elmaradt… Így lett atlétánkból előbb ötödik, majd  Bascou kizárása után negyedik. érem helyett pedig sovány vigaszként maradt az egy napon belüli második országos csúcs!!

Spiriev Attila, az atlétikai szövetség szakmai igazgatója szerint is az érem múlt a francia futó bal kezén. “A célfotón valóban látszik az a néhány ezred, amivel Martinot-Lagarde előrébb van, mint Balázs. Az más kérdés, hogy ha Bascou nem akadályozza, lehet hogy érmes lett volna. Baji sportszerűen nem foglalkozott az esettel, hanem a saját jó futásának örült. Van is miért, hiszen extra teljesítményt nyújtott” – hangsúlyozta Spiriev Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik