Sport

Polgár Judit visszavonul

A sakkozók női világranglistáját immár huszonöt esztendeje vezető Polgár Judit úgy döntött, 38 esztendősen befejezi a versenyzerű sakkozást.

Polgár Judit a női mezőnyben minden rekordot megdöntött pályafutása során, amire volt lehetősége. 1988-ban az  olimpiai bajnok csapat tagja volt Szalonikiben, majd két évvel később megvédték címüket Újvidéken.

Ő volt az első lány, aki korosztályos fiú világbajnokságot nyert, és ő volt az első, aki a legjobb tíz közé került az abszolút világranglistán.

Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak, s részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, melyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő.

Fotó: MTI

Polgár Judit 1989. január 1. óta vezeti a világranglistát, 22 évig volt nők ellen veretlen. Utóbbi sorozatot a kínai Hou Ji-fan szakította meg két éve.

A jelenleg is zajló sakkolimpián a magyar csapat tagja, így valószínűleg érmes lesz az utolsó kör előtt második helyen álló együttessel.

A férfi világbajnokok közül legyőzte Kaszparovot, Karpovot, Anandot, Topalovot, tehát nagyjából mindenkit a legnagyobbak közül.

A sakktörténet legjobb női sakkozója a legmagasabb pontszámát – 2735 pontot – 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi-világranglistán a nyolcadik hely volt, ebben a pozícióban először 2004 januárjában állt.

A jövőben – amint az a hazai sportági szövetség honlapján olvasható – alapítványára és az iskolai sakkoktatás további népszerűsítésére kíván fokozott figyelmet fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik