Sport

Szerbia jól átvert minket

A vízilabda Európa-bajnokság döntőjében ellenfelünk teljesen más játékot mutatott, mint egy hete a csoportkörben. Bejött nekik.

Szécsi Zoltán három olimpián védte a vízilabda-válogatott kapuját, mindháromszor arannyal a nyakában örülhetett a végén. Látott, tapasztalt már sok mindent a medencében, így tán hihetünk neki, amikor a budapesti Európa-bajnokság magyar szempontból vesztes fináléja (Szerrbia-Magyarország 12-7) után kijelentette: “A szerbek jól átvertek minket. A csoportmeccset elkamuzták ellenünk.”

 

A döntőig kiválóan védő Nagy Viktornak most nem sikerült megbabonáznia a szerbeket
Fotó: MTI 

Lehet ebben valami. Aki látta mindkét mérkőzést az tapasztalhatta, hogy a védekezésük agresszivitásában, koncentrációban szerb oldalon oltári volt a különbség – a döntő javára. Az is igaz, hogy lényegében minden bejött nekik, míg nálunk épp az ellenkezője történt, akkor minden, most szinte semmi… Mintha kicsit elfáradtunk volna a végére. Az Eb alatt eddig tökéletesen záró védekezésben többször zavar támadt, az emberelőnyös helyzeteket az elején nem sikerült olyan százalékban értékesíteni (12/6), ahogy kellett volna, csapatmunka, fineszes passzok helyett inkább egyénileg tüzeltünk, de kapura lövéseink célt tévesztettek (27 lövés/7 gól). Mindez Szerbia ellen végzetes.

Tóth Márton mérkőzés utáni értékelésében is ebben látta a hibát. “A legnagyobb probléma az volt, hogy az elején a két emberelőnyünkből egyet sem lőttünk be. Nem tudtuk magunkat jobban belelendíteni a mérkőzésbe. Emellett az emberhátrányos védekezésünk katasztrofális volt. 12-ből 9-et lőttek be. Hamar szétnyílt a meccs, csak futottunk az eredmény után. De büszke vagyok a csapatra, végig küzdöttünk, sajnos, ma nem jöttek össze azok a dolgok, amikor korábban igen”  – fogalmazott a center.

 

Tóth Márton (balról a második) tud örülni az ezüstnek és ez biztató a jövőre nézve
Fotó: MTI 

Mi büszkék vagyunk! Ez a csapat, amióta Benedek Tibor a szövetségi kapitány, azaz két éve csak döntőket játszott minden világversenyen. Ahogy a kapitány fogalmazott a vesztes meccs után: “Az Európa bajnokság előtt azt mondtam, Szerbia és Olaszország jelenleg jóval a mezőny előtt jár. Léptünk egyet előre. Most már csak szerbia jár a világ előtt és 4-5 hasonló tudású csapat igyekszik utolérni őket. Mi ez alatt a két hét alatt léptünk egyet feléjük.”

A vízilabdát olimpiai bajnoki címben mérik. Így a riói olimpia előtt két évvel bízhatunk a kapitány szavaiban, töretlen akaraterejében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik