Sport

Így lehet eljutni egy panelból a világ tetejére

Mátrai Judit segít az úszóknak megvalósítani az álmukat.

Harminc éve dolgozik a pécsi ANK Úszóklubnál Mátrai Judit, ahol egy sor olimpikont és paralimpikont edz napról-napra: a klub jelenleg is aktív úszói között ott van a többi közt Jakabos Zsuzsanna és Sors Tamás is. A sportszervezői munkájáról, karrierjéről a bama.hu beszélgetett vele.

„Jókor voltam jó helyen – mondta arra a felvetésre, hogy filmbe illő, ahogyan az úszóklub megszületett. – A férjem, Petrov Anatolij 1981­ben költözött ide, s szabadidősport-szervezőként kezdett gyerekekkel foglalkozni, az óvodai pancsolóban tanította őket úszni. Aztán 1984-­ben megépült a Nevelési Központ uszodája, a férjemet felkérték, hogy tanítsa a fiatalokat. Én is itt voltam, hoztam a saját gyerekeinket, és hát itt ragadtam” – így Mátrai Judit, aki saját bevallása szerint mindenféle tapasztalat nélkül vágott bele ebbe a kihívásba.

„Szerintem én akkoriban azt se tudtam, hogy mi az az úszószövetség – ma meg fél óra alatt leszervezek egy külföldi edzőtábort – folytatta Mátrai Judit. – Sportolók és edzők kapcsán azt szoktam mondani, hogy ha valaki minden reggel négykor kell, hogy edzésre menjen, annak előbb-­utóbb biztosan meg is lesz az eredménye. Ez a sportvezetői munkában is így van: nekem az a feladatom, hogy mások ötleteit megvalósítsam.”

Mátrai Judit azt tartja, hogy ő inkább egy szürke kisegér, viszont másokat segíteni tud az álmaik elérésben. Az ANK így nevelt ki több olimpikont és paralimpikont az elmúlt évtizedekben.

„Ha harminc évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy egyszer áll majd egy úszónk egy paralimpián a dobogó tetején, akkor kinevetem – ha meg azt, hogy később egy másik is, akkor simán bolondnak nézem. Pedig ez történt, előbb Pásztory Dóri, majd Sors Tamás neve után állt ott az eredményhirdetésnél egy­egy paralimpián, hogy Hungary, és a bemondó hozzátette: a pécsi ANK Úszóklub versenyzője. Az ő példájuk abszolút követendő: ők a bizonyíték, hogy bármilyen panellakásból nekivágva, bármilyen uszodában készülve el lehet jutni a világ tetejére.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik