Sport

Csoda: talpra állt a kerekesszékes Wimbledon-győztes

Az idei kerekesszékes Wimbledon-győztes 22 éves Jordanne Whiley üvegcsontú. Orvosai azt mondták, sosem lesz képes segítség nélkül járni, neki mégis sikerült talpra állni.

Jordanne Whiley édesapjához hasonlóan üvegcsonttal született. Édesanyja becslése szerint nagyjából 26-szor tört el a lába, ő maga már számolni sem tudja. Háromévesen, Izraelben került először teniszütő a kezébe: édesapja, aki azóta is példaképe, egy versenyen vett részt, és ő elkezdte utánozni. Kapott labdát, ütőt, és mindenki elképedve nézte, ahogy egy hároméves kislány kerekesszékben ülve teniszezik. Annyira megszerették, hogy a végén a trófea is az övé lett.

 

A Birmingham környékén nevelekedett lányból azóta igazi csillag lett. Jordanne, aki nevét Michael Jordan NBA-sztár után kapta, 14 évesen a legfiatalabb brit nemzeti bajnok lett kerekesszékes teniszben, a 2012-es londoni paralimpián pedig a páros bronzérme került a nyakába. Idén ő lett az első brit  kerekeszékes Grand Slam-győztes – először az Australian Openen aratott diadalt, majd a Roland Garros- és a Wimbledon-trófeát is bezsebelte párosban, a japán Yui Kamijivel az oldalán. Idén az a célja, hogy a negyedik GS-cím is meglegyen: úgy tűnik, erre minden esély megvan.

 

Jordannenek fémcsavarokat és -pántokat építettek be a lábába, több műtéten is átesett, ám orvosai azt mondták neki, sosem lesz képes segítség nélkül járni. Nem lett igazuk, mára már ezt is megmutatta, talpra állt – számolt be a bbc.com.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik