Sport

Törölték a Washington Redskins védjegyeit

Az Egyesült Államok Szabadalmi hivatala szerint az elnevezés sértő az őslakos amerikaiak számára.

Törölte aWashington Redskins védjegyeit szerdán az Egyesült Államok Szabadalmi hivatala, arra hivatkozva, hogy az amerikaifutball-csapat elnevezése (Rézbőrűek) sérelmes az őslakos amerikaiak számára.

A védjegyhasználati ügyben, amelyet öt amerikai őslakos kezdeményezett, a hivatal védjegybírósági és fellebbezési igazgatósága döntött. A testület már 1999-ben is törölte a Redskins-védjegyeket, de azt a döntést egy szövetségi bíró 2003-ban felülbírálta, azt állítva: nincs rá bizonyíték, hogy a klub emblémái a bejegyeztetés idején lealacsonyítóak lettek volna.

Három, a védjegyek kérdésében illetékes bíró most ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett. A határozat újabb megnyilvánulása annak a nyomásnak, amelyet az amerikai társadalom különböző csoportjai a csapat tulajdonosára, Dan Snyderre gyakorolnak a klub nevének megváltoztatása érdekében.


Fotók: Europress Fotóügynökség

Májusban ötven amerikai demokrata szenátor közös levélben kérte Roger Goodelltől, a profi amerikaifutball-liga (NFL) biztosától, hogy vesse latba befolyását a Washington Redskins nevének megváltoztatása érdekében.

“Az NFL többé nem hagyhatja ezt az ügyet figyelmet kívül és nem állandósíthatja ennek a névnek a használatát, ami nem más, mint rasszista szitokszó” – írták a honatyák.

Brian McCarthy, az NFL szóvivője akkor közleményben szögezte le, hogy a fővárosi csapat neve mindig egy erős, pozitív és tiszteletteljes imázst testesített meg, és azt sem az NFL, sem a csapat nem használta semmilyen más szövegkörnyezetben. McCarty ugyanakkor jelezte, hogy a liga tiszteletben tartja az egyéb véleményeket is.

Az első, Európából érkezett telepesek által megalkotott redskins (vörös bőrű, rézbőrű) kifejezést amerikai őslakosok és jogvédők egyes csoportjai sértőnek és rasszistának tartják. Indiánok bírósági úton és sorozatos tiltakozások révén is megpróbálták elérni a csapat nevének megváltoztatását.

Tavaly októberben Barack Obama elnök is megszólalt a Redskins elnevezéséről legalább két évtizede tartó vitában és kijelentette:

“Azt kell mondanom, ha a csapat tulajdonosa lennék, és ha tudnám, hogy a csapatom neve, még ha az legendás múltra is tekint vissza, emberek egy jelentős csoportja számára sértő, elgondolkodnék annak megváltoztatásán.”

“Nem tudom, hogy egy bizonyos elnevezéshez való kötődésünk felülírhatja-e az emberek valóban jogos aggályait ezekkel a dolgokkal kapcsolatban” – tette hozzá az elnök, aki a Chicago Bears szurkolója.

Obama szerint ugyanakkor a Washington Redskins támogatói nem szándékosan bántják meg az amerikai indiánok érzéseit, és joggal büszkék a csapatukra.

Goodell NFL-biztos, aki korábban megengedően nyilatkozott a névhasználattal kapcsolatban, tavaly szeptemberben már úgy foglalt állást, hogy a ligának oda kellene figyelnie azokra, akiket bánt a “rézbőrű” kifejezés.

A Redskins elnevezés továbbra is népszerű a szurkolók körében; a The Washington Post 2013 nyarán elvégeztetett közvélemény-kutatása szerint 66 százalékuk megtartaná. Az AP és a GfK egy közös, tavaly áprilisi felmérése szerint az amerikaiak csaknem 80 százaléka ugyanígy vélekedik és csak 11 százalékuk helyeselné a cserét.

“Sohasem cserélünk nevet. Ez ennyire egyszerű. SOHA – ezt akár nagybetűvel is írhatják” – jelentette ki tavaly májusban a USA Today című napilapnak nyilatkozva az 81 éves csapattulajdonos, Dan Snyder.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 2009 novemberében úgy határozott, hogy nem fogadja be a Washington Redskins elnevezéssel kapcsolatos panaszokat. A testület, helybenhagyva egy alacsonyabb szintű fellebbezési fórum döntését, arra hivatkozva hárította el az ügy tárgyalását, hogy az először 1992-ben benyújtott panasz évtizedeket késett az első Redskins védjegy 1967-es megjelenéséhez képest. Arról  viszont nem nyilvánított véleményt a bíróság, hogy a név “faji” értelemben sértő-e.

A csapat elnevezése 1933-ból származik. Az egyik eredettörténet szerint az akkor még bostoni illetékességű klub játékosai az akkori edző, William “Magányos Csillag” Dietz iránti tiszteletből lettek “rézbőrűek” (Dietz anyai ágon volt indián származású). A Redskins 1937-ben költözött Washingtonba.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.