Sport

Összezuhant a kézilabda-válogatott, lemarad a vb-ről

Mocsai Lajos csapata nem lesz ott Katarban a világbajnokságon, miután hat góllal kikapott Szlovéniában.

Eredmények – férfi-világbajnoki selejtező, visszavágó:

Szlovénia – Magyarország 32-26 (13-16) – VÉGE

Játékvezető: Kurtagic, Wetterwik (svédek)

Szlovénia: Prost, Skof (kapusok), Bezjak 1, Bombac 2, Bundalo, Dolenec 3, Gaber 3, Gajic 9 (4), Marguc, Miklavcic 1, Natek 4, Nosan, Pucelj, Skube 5, Spiler 1, L. Zvizej 3. Szövetségi kapitány: Boris Denic

Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin, Balogh Zs., Császár 3 (1), Harsányi 4 (2), Ilyés, Iváncsik G. 4, Lékai 3, Nagy L. 6, Putics 1, Schuch, Szalafai 1, Szöllősi Sz. 2, Vadkerti, Zubai 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

Kiállítások: 6, illetve 10 perc
Hétméteresek: 5/4, illetve 3/3

Továbbjutott Szlovénia 54-51-es összesítéssel.

További eredmények:

Izland-Bosznia-Hercegovina 29-29 (10-15)

Továbbjutott Bosznia-Hercegovina.

Svédország-Románia 27-21 (15-7)

Továbbjutott Svédország.

Fehéroroszország-Montenegró 30-24

Továbbjutott Fehéroroszország.

A magyar válogatott hat góllal kikapott a szlovén együttestől, így alulmaradt a világbajnoki selejtezőben. Mindez azt jelenti, nem jutottunk ki a katari világbajnokságra. Ez önmagában is szomorú tény, viszont annak fényében még inkább, hogy ezáltal rettentően nehéz lesz kijutni a riói olimpiára.

A mieink jól játszottak 50 percig, de a végjátékban összezuhantak, miután három gólt kaptak emberelőnyben, s egyet sem szereztek emellett. Mikler Roland jól védett a meccsen, Nagy László sokáig vezéregyénisége volt a válogatottnak, de aztán az egyik, végjátékban szerzett találata után kiállították. Itt mintha megtört volna a lendület, bár ezután is szereztünk még bravúrgólt Lékai jóvoltából.

Később aztán a szlovének megérezték, hogy valami nem stimmel a magyar csapattal, Putics, Nagy, Szalafai, Szöllősi és Lékai is hibázott, támadásban nem tudtunk már érvényesülni. A hazaiak eksztázisban játszottak, így le kell nyelni a békát.

A végjátékban nem tudott újítani a magyar válogatott, az óra bezzeg egyre gyorsabban szaladt.

Teljesen kicsúszott a meccs az utolsó két percben a kezünkből, ez pedig hatgólos szlovén sikert eredményezett.

Ők lesznek ott a világbajnokságon.

Mocsai Lajos a meccset közvetítő Sport 1 csatornának közvetlenül a meccs után azt mondta, nem segítette a játékunkat, hogy Harsányi Gergely a meccs elején megsérült, a végjátékban Zubai Szabolcs sérülten volt a pályán, emellett butaságokat csináltak a játékosok mind támadásban, mind védekezésben.

Az élő közvetítés az alábbiakban olvasható.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

56-60. PERC: Hosszan támadhatott a magyar válogatott, háromszor is visszakaptuk a labdát, sőt, egy kiállítást is kiharcoltak a srácok. Sajnos, nem sikerült gólt szerezni, Bombac viszont betalált, így három gól volt a különbség. Nem volt mese, gólt kellett szerezni, ellenkező esetben nagy bajba kerülne a magyar válogatott. Császár a kapusba lőtte… Matek nem, továbbjutásra álltak a szlovének két és fél perccel a vége előtt. Sőt, Szöllősi eladta, Gajic belőtte. Borzasztó helyzet. Kicsúszott a meccs… Emberelőnyben kapott három gólt a magyar válogatott, miközben egyet sem lőtt. Két perc volt hátra, kettő gólra volt szüksége a mieinknek. Mikler fogott egy hatalmasat ezután, majd Lékai talpról Stokba lőtte a labdát… Gaber is belőtte, összeestünk. Vége… Nem leszünk ott a világbajnokságon.

51-55. PERC: 25-25-tel indult az utolsó tízperc. Meg Szöllősi kiállításával, belekapott az egyik szlovén arcába. Natek talált be, nagyon fontos percek voltak ezek, a véghajrá előtt. Putics is tudta ezt, emberhátrányban lőtt embertelen nagy gólt, majd Mikler védett hatalmasat. Ez az! 26-26! Skube talpról hasított, ismét vezetett a hazai válogatott, hat és fél perc volt hátra ekkor a meccsből. Balogh lőtt kicsit elhamarkodottan, támadhatott a kétgólos előnyért Szlovénia. Zvizej be is lőtte. Először vezettek kettővel, 28-26!


Lékai Máté hiába küzdött
Fotó: MTI

46-50. PERC: És megjött a magyar drukkerek hangja is, hiába, értő közönség, tudják, mikor kell igazán a csapat mellé állni. Szalafai nem tudott ismételni, Spiler viszont betalált, 24-23. Időt kért Mocsai kapitány a 48. percben, kellett. Bátorságot kért a srácoktól. Szöllősi szedett össze egy kipattanót Nagy kapufája után, ezzel egyenlítettünk ismét. Nagyot harcoltak a magyar játékosok, nem érheti őket semmilyen kritika. Mikler védése után a kipattanót Nagy Laci szedte össze, és estében Iváncsiknak pöccintette a labdát, ő meg megindult, és megszerezte a 25. magyar gólt. 24-25!

41-45. PERC: Nagy Laci újra vezetést szerzett, de három másodperccel később védekezésben keményebb volt a megengedettnél, két percre kiszállt. 20-21! Dolenec egyenlített azonnal, kérdés volt, hogy mit kezdünk Nagy hiányában támadásban. Sajnos, Ilyés magasba lőtte, Gajic viszont nem, először vezetett Szlovénia, 22-21. Lékai volt bátor, de Bizjak azonnal válaszolt a magyar gólra. Mivel elértük a 22 gólt, a szlovéneknek 4-gyel kellett megnyerni a meccset, ekkor világossá vált ez a tétel is. Ekkor kért időt a szlovén kapitány! Mikler hatalmas bravúrja után Szalafai lőtt borzalmasan fontos gólt, 23-23!

36-40. PERC: És megint Nagy László: három gól zsinórban, nagyon kellett. Gaber rontott ziccert ezután. Ezek a mi pillanataink voltak. Zubai góljára Zvizej reagált, elképesztő volt az iram, de tartottuk! Aztán elég volt két hiba, és egyenlített Gajic, hetesből, 20-20! Nem ment támadásban Császár adta el a labdát, így először támadhattak a vezetésért a hazaiak a mérkőzésen, mindezt a 39. percben. Csakhogy Mikler védeni tudott.

31-35. PERC: Szlovén góllal indult a félidő, majd Zubai próbálkozott, de elsodorták. Dolenec kapott nagyott Timuzsintól, kicsit ápolni kellett a hazaiak játékosát. Skube pazar gólt lőtt, nagyon megküzdött érte, persze, mi ezt sajnáltuk, mert már csak egy gól volt a differencia. Nagy Laci gondoskodott róla, hogy visszaálljon legalább kettő. Tatai jött be egy heteshez, Gajic lövését viszont nem tudta hárítani. Nagy László újabb bődületes gólt lőtt, majd Dolenec válaszolt rá. Megjósolhatatlan volt ekkor, hová fut ki a meccs. 17-18!

Hamarosan kezdődik a második félidő.

Amelyik csapat kijut a 2015-ös vb-re, nagy lépést tesz az olimpia felé. A vb-ről az aranyérmes egyenesen kvalifikál a játékokra, a 2-7. helyezett pedig kijut az olimpiai kvalifikációs tornára. Ezen 12 csapat küzd három csoportban, mindegyik csoportból két-két együttes jut Rióba.

Amelyik válogatott nem jut ki a jövő évi katari vb-re, annak Európában a 2016-os lengyelországi Eb-n kell kiemelkedően szerepelnie. Az Eb-ről az aranyérmes mehet Rióba (ha ez a gárda azonos a világbajnokkal, akkor az ezüstérmes), egy csapat pedig még bekerülhet az olimpiai selejtezőn szereplők közé. Ugyanis a vb-n legeredményesebb földrész (várhatóan Európa) a nemzetközi szervezettől kap egy pluszhelyet.

A 24 csapatos katari vb (2015. január 15.–február 1.) csoportjait július 20-án sorsolják Dohában. Az európai selejtezőből kilenc csapat kerül a vb-mezőnybe.

Már vb-résztvevő a világbajnok Spanyolország, az Európa-bajnok Franciaország, az Eb-ezüstérmes Dánia és az Eb-negyedik Horvátország, az Afrika-bajnokságról Algéria, Tunézia és Egyiptom, az Ázsia-bajnokságról Bahrein, Irán és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Ausztrália. A Pánamerikai Játékokról három csapat jut Katarba.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! NAGYSZERŰEN JÁTSZIK A MAGYAR VÁLOGATOTT, ÖSSZESÍTÉSBEN HAT GÓL AZ ELŐNYÜNK!

26-30. PERC: Okosan hagytuk Zvizejt izegni-mozogni, kihagyta a félziccert, majd Lékai lőtt gólt. Kár, hogy ezután Szalafait is kiszórták, szinte végig hátrányban játszottunk ekkor. Gajic hozta fel két gólra a szlovéneket. Miklavcic gólja után már csak egy volt a különbség, majd egy Vadkerti-Nagy figura után hetest kaptunk, ráadásul Bombacot kiállították. Császár ment a hetesvonalhoz, nem hibázott, 12-14. Iváncsik Gergő góljánál már emberelőnyben voltunk, megint hárommal vezetett a magyar válogatott. De csak pár másodpercig, Gajic 5. góljával 13-15. Sőt, Császár Gábor még egyet rátett, a végén egy időn túli szabaddobása maradt a hazaiaknak, Natek labdája elakadt a mienk kezében.

21-25. PERC: Nem mondhatjuk, hogy bármelyik csapat lassítaná a játékot. A sok magyar gól azért fontos, hogy elérjük legalább a 23 gólt, amely egy esetleges háromgólos vereségnél a mi malmunkra hajtaná a vizet. Natek szépített a 21. percben, 8-10! Lékai elővette Eb-formáját, az ő talpról eleresztett lövése volt a 11. magyar gól, amely után nem sokkal Ancsint zavarták ki a sporik, jogosan. Natek szépen küldte el a védőket, 9-11. Harsányit kellett ápolni ezután, ez nem volt túl jó jel. Rosszul lépett, le kellett kíséri a pályáról. Ő az első találkozón 9 gólt szerzett, szintén sérülten… Mocsai Lajos a sérülés miatt időt kért. Magyar passzív játék után Gaber irgalmatlan kapufát lőtt, köszöntük szépen. Sajnos, ezután igen nehéz időszak következett. Vadkertit kiállították Bombac gólja után, pont a félidő végére, 10-11! Nagy László viszont ezúttal nagyon fontos gólt szerzett, a lehető legjobbkor.

16-20. PERC: Skube emberrel együtt talált be, remek volt a küzdelem a pályán. Gaberé lett az első kiállítás, Császár Gábort taszajtotta meg, két perc lett a jutalma a 16. percben. Harsányi a szélről volt eredményes emberelőnyben, nagyon kellett, mert két labdát is majdnem eladott Nagy. Sőt, Mikler bravúrja után Iváncsik Gergő futott keresztbe, megkapta a labdát, és visszaállította a háromgólos differenciát. Jól jöttünk ki az emberfórból – ez ugye a magyar válogatottak esetében mindig kulcskérdés. 6-9! Már kiegészültek a hazaiak, amikor labdát szereztünk, és Nagy indítása után Harsányi meglőtte a 10. magyar találatot. Ekkor időt kért a szlovén kapitány. Gajic lőtt ezt követően gólt, a szlovének előtte lecserélték Prost kapust, Skof ment be.

11-15. PERC: Az ex-szegedi Luka Zvizej góljával egyenlítettek a szlovének, sajnos, 4-4. Kisvártatva Zubai Szabi harcolt ki hetest, Harsányi értékesítette. Keményen védekezett a magyar válogatott, és kis szerencséje is volt Bezjak kapufájánál. Miklernek nem szerencséje volt, hanem esze, ráadásul Iváncsik Gergő megindult, ismét két góllal elhúztunk, 4-6! Egy szép hazai gól után még szebbet lőtt Szöllősi Szabolcs, alig valamivel pályára lépését követően.

6-10. PERC: Gajic hetese hozta közelebb a hazaiakat, rettentő nagy volt az iram. Hat perc alatt hat gól. A nyolcadik percre már legalább két-két elhibázott lerohanást jegyezhettünk fel, hogy fogják ezt bírni a srácok a végéig? Ilyésnek beleütöttek a sérült kézfejére egy magyar akciónál, nem jött jól. Nagy László két elrontott próbálkozással jelentkezett ezután, majd Gajic hozta fel egyre a szlovénokat, 3-4.

0-5. PERC: Fantasztikus a hangulat a velenjei csarnokban, amely meglehetősen kicsi. Épp ezért jogosan írhatjuk, “magas hőfokú” lesz a meccs. Természetesen Mikler Roli kezdett a kapuban, Nagy László lövésével szereztünk vezetést, majd a gól után 2 másodpercen belül már hetest kaptak a szlovénok. Azt végül a francia bajnokság gólkirálya, Gajic kihagyta. Császár következett ezután, villámrajt, 0-2! Mikler bravúrja után sajnos Skof is védett, de a szlovének idegeskedtek, eladták a labdát, viszont megindult Zubai, és 0-3-ra alakította az állást. Gaber lőtte az első szlovén gólt, majd Harsányi hetesből újra háromgólosra növelte az előnyünket.

Svéd játékvezetők működnek közre a találkozón.

A mieinknél Mikler Roland, Tatai Péter – Balogh Zsolt, Ilyés Ferenc, Schuch Timuzsin, Császár Gábor, Iváncsik Gergely, Harsányi Gergely, Putics Barna, Nagy László, Vadkerti Attila, Zubai Szabolcs, Szöllősi Szabolcs, Szalafai Gábor, Ancsin Gábor és Lékai Máté kapott helyet a keretben erre a találkozóra. Azaz Gulyás Péter maradt ki a csapatból sérülése okán.

Hamarosan kezdődik a férfiválogatott idei legfontosabb találkozója, amelyen eldől, ott lehet-e Magyarország csapata a jövő évi világbajnokságon.

ELŐZMÉNYEK:

Veszprémben a mieink 25-22-re nyertek a szlovének ellen, ez azt jelenti, hogy a vasárnap délutáni visszavágón csak egy kétgólos vereség fér bele maximum, esetleg olyan háromgólos bukta, ahol minimum 23 gólt szerzünk.

Nem teljesíthetetlen feladat, de nagyon meg kell izzadni a sikerért. Már csak azért is, mert a nemzetközi kézilabdában manapság három gól em feltétlenül jelent stabil alapot a bizakodásra.

Sőt, van, hogy 8 sem. A szerbek ugyanis képesek voltak szombaton 12 góllal (!) kikapni Csehországban, ezzel le is maradnak a világbajnokságról. Hatalmas égés.

A németek sem lesznek ott, újabb nagy tornáról maradnak tehát le, a lengyelek verték ki őket. Ausztria Norvégiát búcsúztatta, ez sem kis teljesítmény.

Ami a mieinket illeti: Gulyás Péter, Zubai Szabolcs és Ilyés Ferenc kisebb-nagyobb sérüléseket szerzett az első meccsen a szlovének ellen, a szereplésük kérdéses.

Eredmények – férfi-világbajnoki selejtezők, visszavágók:

Csehország-Szerbia 33-21 (18-8)

Továbbjutott Csehország, 48-44-es összesítéssel.

Norvégia-Ausztria 28-28 (13-17)

Továbbjutott Ausztria, 56-54-es összesítéssel.

Litvánia-Oroszország 22-33 (13-13)

Továbbjutott Oroszország kettős győzelemmel, 63-44-es összesítéssel.

Németország-Lengyelország 28-29 (14-10)

Továbbjutott Lengyelország kettős győzelemmel, 54-52-es összesítéssel.


A magyar férfiválogatott kerete:

Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred), Tatai Péter (Pick Szeged)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Balogh Zsolt (Pick Szeged), Nagy László (MKB-MVM Veszprém)

Irányítók: Császár Gábor (PSG Handball, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén)

Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös)

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos


Ajánlott videó

Olvasói sztorik