Sport

Szilárdi Katalin: Roli feladta a versenyt, ez nem fér bele

Miután felbomlott a Dombi Rudolf-Kökény Roland olimpiai bajnok kajakpáros, az érintettek elmondták a saját véleményüket. Aztán többször is el kellett ismételniük azt.

Ennek az az oka, hogy voltak, akik képtelenek voltak megérteni, sportról, profi versenysportról beszélünk. Először a jochapress.hu oldalon jelent meg a szakítás híre, majd nem sokkal ezután Kökény Roland az indexen reagált a történtekre.

Meglehetősen kemény szavakat használt Kökény, például: “Igazából soha nem bíztam Szilárdi Katalinban, mindig úgy éreztem, hogy én csak egy megtűrt ember voltam, egy kívülálló a csoportjában. Ezért akartam mindenképp eljönni onnan az arany után. Miután megnyertük az olimpiát, boldogan vártam, hogy végre eljöhetek Katitól…” (Kökény aztán csütörtökön a Sport24-nek is beszélt a történtekről.)

Nem túl elegáns szavak azok után, hogy ő jelentkezett Szilárdi Katalin csoportjánál 2011 áprilisában, amikor Kiss István edző nem vele képzelte el a saját párosát (Szalai Tamás mellé Kucsera Gáborral számolt).

Az edzőnő a Digi Sport Reggeli Start című műsorában beszélt az együtt töltött időszakról, és a váltás körülményeiről. Először a közös munka elejéről, az olimpiai felkészülésről szólt:

“Abban az időszakban Roli alárendelte magát annak a munkának, amit mi együtt végeztünk. Alkalmazkodott, nagyon szép munkát végzett, elvégezte velünk télen az alapozó munkát, a heti háromszor 4 ezer méteres úszóedzést, amit a háta közepére nem kívánt, de a cél érdekében megtette. Együtt kondizott, úszott velünk, egészen az olimpiai győzelemig.”

Hogy volt-e ez idő alatt surlódás? Komolyabb konfliktus egy volt: a közös munkát az edzőnő háta mögött kritizálta, az Építők többi versenyzője előtt. Egy idő után már a versenyzők kérték Szilárdit, beszéljen Kökénnyel erről. Ez megtörtént, arra kérte, ne bomlassza a csapatot, inkább egyeztessenek, ha valamivel nem ért egyet. Ekkor pár napra elhagyta a csoportot Kökény, de később visszatért és a fegyelmezett melónak meglett az eredménye: az olimpiai arany.

Kökény London után visszament edzőjéhez, Kiss Istvánhoz (sőt, későbbi feleségét, Szalai Vivien újságírót is felkészítőjének jelölte), így onnantól elég nehéz volt Szilárdinak összeegyeztetni a közös munkát a párosban.

“Nem szerencsés egy páros vagy egy négyes edzőjének, hogy fogalma sincs arról, egy másik csoportban milyen edzéseket végez egy versenyző. Egy edzés megtervezésének akkor van értelme, ha tudom, előtte vagy utána ki mit csinál” – mondja Szilárdi Katalin.

Hogy mikor kezdett világossá válni, hogy ez a páros már nem megy jól igazán?

“Roli kijelentette korábban, ő nem szeretne már Rióban kajakozni. Azt mondta London után, még egy évet szeretne versenyezni, azért, hogy Rudit hozzásegítse ahhoz, hogy nyerjenek egy világbajnokságot. Nem voltak távol tőle, szoros verseny volt, harmadikak lettek. De lehetett látni, ennél előrébb nem fognak kerülni. Mutatta ezt az idei Világkupa is, ahol negyedikek lettek. Úgy éreztem, ez a páros kevésbé képes arra, hogy jó teljesítményt nyújtson” – így Szilárdi Katalin.

Szerinte érthető, hogy Rolandot már más dolgok is foglalkoztatják, sőt, 39 évesen erre itt is az idő, de emellett felelősséggel tartozik részben a párja iránt, részben a kajak-kenu sportág felé és azokért a gyerekekért, akik számára ő példakép, ők Rudival példaképek.

“Ebbe nem fér bele a verseny feladása (az Eb-válogatón – a szerk.). A magyar kajak-kenu sportban a verseny feladása szinte ismeretlen. Végig kell csinálni, ez alól csak az egészségügyi állapot ad felmentést. Ez volt az utolsó csepp, nekem ez már nem fért bele. De akkor sem mi kezdeményeztük a szakítást, hanem hallottuk, hogy Roli és az edzője össze akarnak rakni egy olyan négyest, amibe Rudi már nem fér bele, helyette Rudi páros társát, Boros Gergelyt hívták.”

Boros egyébként épp Kökény szeme láttára – nem titokban – edzett az elmúlt időszakban 500 méterre Dombival.

Ami a tanulságokat illeti:

“Megpróbáltam az utolsó pillanatig fenntartani ennek a párosnak az eredményességét, kollégáim szerint korábban kellett volna váltani. Nekem is lett volna kedvem London után valami újba kezdeni, egy négyest szerettem volna összerakni, mert úgy gondoltam, Londonban ez a páros elérte a csúcsot. Megértem, hogy egy élversenyzőnek, aki harminc éven keresztül benne van a sportban, félelmetes a sporton kívüli világ. Abba kilépni, egy ismeretlen közegbe, ijesztő. Aki nem készül azokban az évtizedekben amíg versenysportoló, az bajba kerülhet ilyenkor. Ekkor kezdődnek a nagyon erős kapaszkodások, erre készülni kell, tanulni kell” – tette hozzá.

Szilárdi egyébként nem ajánlja Kökénynek Riót, arra rámehetne az egészsége. Ami Dombit illeti: az olimpiai bajnok Boros Gergellyel próbál a jövőben a lehető legeredményesebb lenni. Kökény az U23-as világbajnok Hufnágel Tiborral ült össze.

Videó – Szilárdi Katalin a válásról:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik