Sport

Itt az igazság a Dombi-Kökény ügyben

A K2 1000 méteren Londonban olimpiai bajnoki címet szerző páros kurta-furcsa körülmények közt ment szét a napokban. Kökény Roland feltárja a valós okokat.

Kökény Roland 39. életévét tapossa. Első Európa-bajnoki aranyát még a század elején szerezte 2002-ben, ezt überelte 2005-ben, és 2006-ban is egy-egy világbajnoki, majd koronázta meg 2012-ben az olimpiai első hellyel. Utóbbit Dombi Rudolffal párosban, 1000 méteren.

Generációs különbség ide vagy oda – 11 év van köztük – látszólag hatalmas volt a két versenyző közt az egyetértés, mígnem Kökény a napokban az újságból értesül arról, párja mással képzeli el a jövőt. Döbbenet, mindezt nem is Dombi, hanem annak edzője a sajtón keresztül közölte – megváltoztathatatlanul.

Szilárdi Katalin edzőnő ilyenekkel érvelt, “a páros edzéseket csak a teljes edzésmunkával összefüggésben értelmes dolog tervezni”, meg hogy “nekem már akkor is jövőre kellett koncentrálnom, ebben a sportágban pedig a negyedik helyek nem megfelelőek”. Utóbbi mondatával alighanem Kökény korára és potenciális jövőjére utalhatott. Akárhogy is, Dombi másik párjával sem jutott ki az Eb-re.

Mindeközben a 20 éves felnőtt pályafutása alatt különböző partnerekkel dolgozó sportoló két napig rettentő rosszul aludt, majd a dac úrrá lett a történteken. Új társat talált at U-23-as világbajnok Hufnágel Tibor személyében.

Első edzésükön beszálltak épp abba a vadonatúj hajóba, amelyikkel a hétvégi válogatón még Dombival feladták az Európa-bajnoki válogatót.

Szilárdi Katalin úgy gondolja, Kökényben már nincs több
Forrás: facebook

Mit ad isten, a 23 éves új társa első evezésnél megállapította, irányíthatatlan a hajó. A Sport24 kérdésére maga Kökény Roland magyarázta el az okokat.

„Beültünk a hajóba és a Hufi egyből panaszkodott a kormányra, hogy nem lehet egyenesben tartanai a hajót, folyamatosan kormányozni kell. Belülről is úgy éreztük, és Kiss István edzőnknek is az volt a meglátása, hogy előrébb kell ülnünk a hajóban, mert nem megfelelően fut alattunk. Amikor ezeket a beállításokat elvégeztük, akkor tudatosodott bennem, Dombival az elbukott Eb-válogatón olyan hajóban versenyeztünk, amellyel edzésre sem szabadott volna kimenni. Tudom miről beszélek. Annak idején Rudival mi már megtapasztaltuk, milyen, amikor a hajó nincs rendesen beállítva… Volt olyan edzés, amikor egy-egy vadiúj, addig még nem tesztelt, nem beállított hajót próbáltunk ki, hogy az első csapások után visszafordultunk. Az embernek ilyenkor olyan érzése van, mintha a másik nem húzna. Igazából ez történt az Eb-válogatón is, csak éles helyzetben. Hogy ez megtörténhetett, hibás mindenki, én is, Rudi is, és egykori párosedzünk Szilárdi Kati is. Mert ezt észre kellett volna vennünk, csak mivel a hajóban nem volt meg úgy az összhang közöttünk, mint egykor, mi is egymásban kerestük a hibát, és fel sem merült, hogy a hajó lehet a ludas – épp mint régen” – magyarázta olimpiai bajnokunk.

Arra a felvetésre, hogy mit gondol, 41 évesen célként lebeghet-e számára a riói olimpia Kökény csak annyit mondott, feléledt benne a csak azért is érzés, ami a pályafutása alatt milliószor átsegítette már a nehéz helyzeteken. “Az idei éven nem látok túl. De azt tudom, amíg hamarabb érek le az edzésekre és később megyek el onnan, mint a fiatalok, ráadásul nem érzem, hogy elmaradnék mögöttük, addig csinálom. A rövid távú cél “Hufival” a világbajnoki szereplés, a többit pedig meglátjuk. Remélem lesz meglepetés!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik