Sport

Nadal kilencedszer a párizsi trónon

Rafael Nadal kilencedszer nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, miután a vasárnapi fináléban legyőzte Novak Djokovicot.

A két sztár 42. mérkőzése – különmérlegükben Nadal vezetett 22-19-re – egyoldalú adogatójátékokkal indult, majd az első Roland Garros-trófeájára hajtó szerb 4-3-nál elvette riválisa szerváját. A nyolcszoros párizsi bajnoknak két bréklabdája volt az egyenlítéshez, ám mindkettőnél több méteres “outot” ütött, így Djokovicé lett a 44 perces nyitójátszma.

A Garros-döntői során harmadszor szetthátrányba került mallorcai a folytatásban egyre inkább magára talált, és 3-2-nél ő került brékelőnybe, ám egy gyenge szervagémet és egy kihagyott bréklabdát követően ismét egyenlő lett az állás. A belgrádi teniszező 5-6-nál ismét elbizonytalanodott, Nadal pedig kihasználta a megingásokat – Djokovic össze is törte az ütőjét -, és 7-5-tel kiegyenlített, ekkor 104 perce tartott a finálé.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A harmadik szettben a címvédő spanyol – aki 65/1-es mérlegnél tart a Garroson – valóságos “repülőrajtot” vett, és elképesztő ütésekkel 3-0-ra elhúzott. Djokovic tovább küzdött, 4-2-nél egy tízperces játék során bréklabdái is voltak, mégis 5-2 lett az állás. A 28 éves Nadal ezután ismét brékelt, és 2 óra 34 perc elteltével szettelőnybe került.

A negyedik felvonást mindkét játékos koncentráltan kezdte, mígnem a fáradtság jeleit mutató, 27 esztendős szerb 2-3-nál elbukta a szerváját. Nadal azonban – vélhetően hátfájdalmai miatt – egyre gyengébben adogatott, riválisa visszabrékelt, ám 5-4-nél váratlanul meccslabdához jutott Djokovic adogatásánál, aki végül kettős hibával vesztette el a 3 óra 31 perces csatát.

A balkezes Nadal – aki továbbra is világelső marad – pályafutása 14. Grand Slam-trófeáját hódította el, és a tenisztörténelem első játékosaként szerezte meg sorozatban ötödször a Muskétások Kupáját Párizsban. Sikeréért 1,65 millió eurót kap, Djokovic ennek a felével vigasztalódhat.

Eredmény – Roland Garros, férfi döntő

Nadal (spanyol, 1.)-Djokovic (szerb, 2.) 3-6, 7-5, 6-2, 6-4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik