Sport

“Megmutatta képességeit” a 13 éves hegymászó

Malavath Poorna, a 13 éves indiai lány sikeresen megmászta a Mount Everestet, ezzel a legfiatalabb nő lett aki feljutott a világ legmagasabb pontjára. Most elmesélte, milyen élmény volt.

A fiatal lány nehéz körülmények közül indulva – családja a legalacsonyabb rangú indiai kasztba tartozik, átszámítva kevesebb, mint 132000 forintnyi éves fizetéssel – május végén sikerült feljutnia a 8848 méter magasan fekvő csúcsra.

“Törzsi lányként a lehetőségeim nagyon korlátozottak, így kerestem egyet, ahol meg tudom mutatni a képességeimet” – mesélte élményeit Malavath, utalva arra, hogy sok másik fiatalhoz képest hátrányból indult.

A büszke szülők szerint lányuk nem csak az iskolában, de a természetben is “ragyogó”, valamint hozzátették, remélik a fiuk, Naresh is meg tudja tudni majd mászni a Mount Everestet.

Fotó: Europress Fotóügynökség

“Boldogak vagyunk, hogy a lányunk világrekorder lett. Tudtuk, hogy barangolni fog majd a világban.”

Az elszánt tini tagja volt annak a húsz hátrányos helyzetű diáknak, akit a kormány – 500 korábban kiválasztott fiatalból leszűkítve – társadalmi jólét programjához kiválasztott az expedícióhoz.

Ők a Darjeeling Himalájai Hegymászó Intézetben készültek fel október 26 és november 16 között. A kiképzésről Malavath elmondta sikerült legyőzni a félelmeit, és sosem gondolt arra, hogy később feladja majd.

Az csúcsig vezető utazásról elmondta „mindenfelé hegyek voltak, gyönyörű”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik