Sport

Lángokban áll a donyecki Barátság Sportcsarnok

Hatalmas tűzvész emészti a legnagyobb kelet-ukrajnai sportarénát, amely ma hajnalban gyulladt ki eddig tisztázatlan okokból.

A környéken lakók helyi idő szerint röviddel 5 óra előtt riasztották a tűzoltóságot azzal, hogy sűrű, fekete füst áramlik ki a sportcsarnok eresztékein. Az oltásra tíz tűzoltó egység érkezett a helyszínre. Megállapították, hogy a lángok elsősorban az aréna nézőterét emésztik. Becslések szerint a tűz legalább 300 négyzetméternyi területre terjed ki. Azt egyelőre senki nem tudja, mi okozhatta a tüzet, amelynek megfékezése és lokalizálása jelenleg is tart.

A Donbasz Jégkorong Klub igazgatója azt állítja, hogy hajnali három óra körül egy tíztagú, fegyveres csapat tört be a csarnok épületébe, miután puskatussal leütötték az éjjeliőrt. Ezután behatoltak az irányítóterembe, melynek a nézőtérre nyíló ablakán keresztül gyújtófolyadékot locsoltak szét, amelyet távozáskor lángra lobbantottak.

Olekszij Braga szerint a moszkvabarát szakadárok ily módon álltak bosszút Borisz Kolesznyikov klubelnökön, amiért az Rinat Ahmetov milliárdossal egyetemben megadásra és megbékélésre szólította fel a fegyveres szakadásokat.

Az átlag 4000 néző befogadására alkalmas többfunkciós arénát 1976-ban adták át. Azóta számos jelentős nemzetközi atlétikai verseny, kosárlabda- és jégkorongbajnokság színhelye volt. Szergej Bubka 1993-ban itt állította fel a fedett pályás rúdugrás 6,15 méteres világrekordját, amit csupán 21 év elteltével tudott egyetlen centivel megdönteni ugyanitt a francia Renaud Lavillenie.

Sőt, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség pár napja döntött arról, hogy a 2015-ös divízió 1-es jégkorong-világbajnokságot is ebben a csarnokban rendezik. Krakkó ellenében hozott ilyen döntést a szervezet, nos, ezt minden bizonnyal újra kell gondolni.

Tegyük gyorsan hozzá, 2015-ben a világbajnokságon a magyar csapat is érdekelt lesz, vagyis nekünk is ebben a csarnokban kellene játszanunk jövőre.

Válogatottunk a házigazda ukránok, a feljutott lengyelek, valamint Japán, és a legmagasabb osztályból búcsúzó Kazahsztán és Olaszország ellen lép majd jégre 2015 tavaszán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik