Sport

Ákos, Közgép, Soproni – közeleg az év eseménye

Célegyenesben a vízilabda-Eb-re hangolás! A főszereplők a hétfői sajtótájékoztatón egyre több részletet árultak el a budapesti tornáról.

A Marriot Hotel Budapest Bálterme hétfőn kora délután megtelt a magyar vízilabda krémjével. A budapesti nyári Európa-bajnokság 50 nap múlva kezdődik, ennek apropóján a teljes férfi és női válogatott, a kapitányok, a szervező-bizottság tagjai, az Eb és a szövetség főtámogatói is megjelentek a tájékoztatón.

Előbb Beck György, a szövetség és a szervező-bizottság társelnöke szólt: „Az 50 nap még elég sok, a játékosok előtt még jó pár kilométer úszás áll, de mégis, belátható időn belül vagyunk. A LEN-nel folyamatosan egyeztetünk, ők nagyon komolyan veszik a rendezvényt, a legutóbbi volt a hetedik látogatásuk, minden apróságra figyelnek. Egyelőre mosolygósak, nyugodtak, minden a maga útján halad. Jelenleg az uszoda rendbetétele és felújítása folyik, így még nagy a zaj az edzéseken.

Nagyon szépen fogynak a jegyek, a jó hír viszont, hogy még minden meccsre lehet tikettet találni, de egyre szűkülnek a lehetőségek. Nagyon szép Eb-t tervezünk, aminek persze költségei vannak. Ezek egy részét a kormány átvállalta, de a támogatókra is nagy szerep hárul. Két főtámogatói pozíciót tudtunk értékesíteni, másik kettőre a LEN tartott igényt, és hat beszállítói partnert tudtunk megnyerni a torna támogatására.”

Az egyik főtámogató a Magyar Villamos Művek lett, a szerződést ünnepélyesen a tájékoztatón írták alá. Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója: „Bízom benne, hogy energiát adunk a sikerhez, mint a legnagyobb nemzeti energetikai vállalat. A sport kiemelt szerepet játszik a vállalatunk életében. Nemrég a kézilabda mellé álltunk, bízom benne, hogy a két vízilabda-válogatott Európa csúcsára ér.”

Jön a Közgép

A másik kiemelt támogató a Közgép Zrt. lett, amely a Szolnok után már nem csak klubszinten áll a vízilabda mellé.

Puskár Anett, a cég kommunikációs igazgatója azt mondta, nem véletlen, hogy a csapatjátékokat támogatják, hiszen az építőiparban is nagy csapatmunkára van szükség a sikerhez. Elmondta, büszkék a szolnokiak teljesítményére, és arra, hogy hamarosan álomcsapat épülhet Szolnokon.

A csapatokat a Volánbusz Zrt. szállítja majd az Eb-n, Dévényi Gergely, a cég vezérigazgatója beszélt az együttműködésről. Megtisztelő feladatnak gondolja, hogy több mint 90 éves tapasztalattal a hátuk mögött vállalhatják ezt a szerepet a tornán.

Az Eb nemzeti partnerei között ott van a Volvo Auto Hungária Kft. (20 fehér Volvóval szállítják majd a Eb-re érkező nemzetközi tisztségviselőket), a Vodafone, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. (Sopronit lehet majd a büfében kapni, de csak alkoholmenteset), a Hungerit Zrt., a Delta Informatikai Zrt., a Ringier Kiadó, a Marquard Media, illetve a Class FM (jegyeket is sorsolnak majd).

A főszereplők – a két kapitány

A háttér után jött az előtér. A két szövetségi kapitány beszámolt a válogatottak jelenlegi „állapotáról”.

Benedek Tibor, a férfiak kapitánya: „Elöljáróban szeretném megköszönni a támogatóknak, a szervezőknek, hogy úgy tűnik, szép és látványos Eb készülődik. A csapat úgy néz ki most, mint az uszoda. Most kezd felépülni, és bízom benne, hogy a mind a kettő ugyanolyan szép lesz. Most úgy érzem, mivel nemrég hagyták abba a játékosok a bajnokságot és kemény az átigazolási szezon, ezt fejben még le kell zárni. A csapat 90 százaléka klubot vált, vagy fog. Innentől csak az Eb kell, hogy a fejünkben legyen. A felkészülés közben azért van egy dubaji Világliga-döntő is, de ez teljesen alárendelődik az Európa-bajnokságnak. Az 50 nap megfelelő idő, sok részből áll majd. Először a fizikai felkészülést kell elvégezni, a bajnoki döntő végén ugyanis kevesebbet dolgoznak a játékosok, hisz a taktikára koncentrálnak elsősorban. Az elkövetkezendő két hét a fizikai munkáról szól, a Vl-döntő után pedig még mindig van három hetünk, hogy tökéletesítsük a formánkat az Eb-re.”

Merész András, a nők kapitánya: „Hogy maradjak Tibi hasonlatánál, nálunk elvitték a teljes lelátót, szedegetjük össze a játékosokat, most már csak négyen hiányoznak. Bujka és Szücs szombaton még bajnoki döntőt játszott, mindketten bajnokok lettek, viszont ami kevésbé jó hír, hogy az egyhetes pihenőjük nemsokára véget ér. A hátralévő 50 nap nekünk 52, ebbe rengeteg lépcsőzés fér bele. Sokat színesítettünk a felkészülésen, előtérbe került a spinning, amit én ma kipróbáltam, a 40. perctől az életemért küzdöttem”.

Az érmekről

Az Eb érmeit a Zsolnay Manufaktúra Zrt. készítette. Ezeket egyelőre csak egy vetítésen mutatta be Erdei Viktor, a cég termékfejlesztési igazgatója. „Sok információ, érzés és nagyság kellett, hogy beleférjen egy viszonylag kicsi tárgyba, miközben meg kellett mutatni a Zsolnay kvalitását. Fontos szempont volt az egyediség. Az érem alapja egy zöld színű eozin darab, teljes mértékben kézzel gyártják majd, mindegyiket. Az érmek első oldalán az esemény neve olvasható magyar nyelven, a belsejére egy porcelán elemet helyeznek, amin a Lánchíd, a Vár és egy a vízen levegő vízilabda látható. A túloldalán a LEN emblémája és az Eb neve olvasható, angolul.”

Az Eb rövid szignálját Kovács Ákos komponálta, ezt is bemutatták a sajtóeseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik