Sport

13 éves kislány ért fel az Everest csúcsára

Az áprilisban történt súlyos szerencsétlenség ellenére többen is megmászták a hét végén a világ legmagasabb hegycsúcsát Nepálban, köztük egy 13 éves lány és egy, az érinthetetlenek kasztjába tartozó indiai fiú.

A jelenlegi szezonban elsőként egy kínai hegymászónő hódította meg a 8848 méteres Mount Everestet, amelynek nepáli oldalán áprilisban 16 halottat követelő lavina zúdult alá, távozásra bírva szinte valamennyi expedíciót. A nepáli turisztikai minisztérium szerint a 40 éves Vang Ceng péntek este ért fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy csúcsára.

Alan Arnette, a Mount Everest krónikása szerint a kínai hegymászónő a lavinaszerencsétlenség után nem kapott engedélyt a mászásra, ezért úgy döntött, hogy helikopterrel teszi meg az utat a bázistábor és az 1-es tábor közti rettegett, szakadékok szabdalta Khumbu-gleccser fölött. A helikopternek húszszor kellett fordulnia, hogy felvigye őt, az öt serpát, a két szakácsot és a csomagokat.

Fotó: Europress fotóügynökség

Ez az első eset, hogy a nepáli hatóságok engedélyezték a repülést a térségben, ahol környezetvédelmi okokból eddig csak mentésben résztvevő légi járművek szállhattak fel.

A nemzetközi hegymászóközösség tagjai közül sokan kétlik, hogy valódinak tekinthető-e a kínai alpinistanő teljesítménye, a nepáli turisztikai minisztérium azonban érvényesnek ismerte el a helikopter segítségével végrehajtott csúcstámadást.

Úgy tudni, hogy Vang Ceng fél év alatt meg akarja mászni hét kontinens legmagasabb pontját, ezenkívül el akar jutni az Északi- és a Déli-sarkra is.

A sok csapattal kapcsolatban álló Arnette szerint mások is megmászták a hét végén a Mount Everestet. Indiai médiajelentések szerint feljutott a csúcsra egy 13 éves indiai lány is, aki ezzel a legfiatalabb női csúcshódító lett. A lány hátrányos helyzetű fiatalokból verbuválódott csapatának tagjaként valószínűleg elsőként jutott fel a Föld legmagasabb pontjára egy dalit, egy, a legalacsonyabb (érinthetetlen) kasztból származó indiai fiú is.

Ugyanakkor nem sikerült Klein Dávid első csúcstámadása a Mount Everesten, a hegymászó 8600 méteren, mintegy 250 méterrel a cél előtt visszafordult, magyar idő szerint szombaton hajnalban.

Ajánlott videó