Sport

Megszakadt a kommunikáció Klein Dávidékkal

Klein Dávid és hegymászó társa, Ang Mingma a terveknek megfelelően visszaereszkedett a 2-es táborba, így mintegy 7800 méteres magasságban éjszakáznak.

Török Edina alaptábor-vezető beszámolója szerint Klein Dávidék az ereszkedés óta valószínűleg technikai problémákkal is küzdenek, mert kimaradnak előre tervezett rádiós bejelentkezések, de pánikra semmi ok, előfordult már hasonló korábban is. Az alaptábor-vezető azzal számol, hogy hamarosan helyreáll a kommunikáció.

A hegymászónál lévő GPS-jeladón, amely működik, egyetlen gombot kell megnyomni, ha baj van, de ez eddig nem történt meg.

Klein Dávid magyar idő szerint szombat hajnalban döntött úgy, hogy 8600 méteres magasságból visszafordulnak. Arról kellett döntenie, hogy az erősödő szél, a nagy hideg és a váratlan hóesés ellenére vagy folytatják a mászást és délre felérnek a Föld legmagasabb csúcsára, vagy nem teszik kockára az életüket egy majdnem 36 órás mászással és inkább visszavonulót fújnak.

Fotó: 4bakancs.com

Az utolsó néhány száz méter megmászása további négy-öt órába telt volna oxigénpalack nélkül, de akkor rendkívül fáradtan és kiszáradva tudtak volna lejönni, ami életveszélyes ebben a magasságban. A halálzónában sok tényező hátráltatta őket, túl lassan tudtak haladni, így időt veszítettek.

Az összegzés szerint racionális döntést hozott Klein Dávid, amikor nem a hírnévért küzd, hanem önmagát szeretné legyőzni.

Az alaptábor-vezető tájékoztatása szerint Klein Dávidék nem percek alatt döntöttek a folytatásról, többször is megálltak, pihentek és kiszámolták a lehetőségeket. Ang Mingma és Török Edina is egy állásponton volt Klein Dáviddal, aki viszonylag jól érezte magát végig a csúcstámadás alatt, csak rendkívüli módon fázott.

A közlésből kiderül, hogy egy másik orosz expedíció beszámolója alapján nagyon erős szél fújt a hegyen a kora hajnali órákban, ami oxigénpalack nélkül komoly nehézséget jelent, ugyanis  hatványozottan megnöveli a hidegérzetet, főleg, amikor a test oxigén híján egyébként sem képes elég hőt termelni, és ki van téve a fagyveszélynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik