Sport

Kínai nő mászta meg idén először a Mount Everestet

A 40 éves Vang Csing péntek este ért fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára.

Kínai hegymászónő hódította meg idén elsőként a Mount Everestet, amelynek nepáli oldalán áprilisban 16 halottat követelő lavina zúdult alá, távozásra bírva szinte valamennyi expedíciót a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyéről. A nepáli turisztikai minisztérium tájékoztatása szerint a 40 éves Vang Csing péntek este ért fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy csúcsára. A hegymászónőt öt serpa segítette expedíciója során.

Az áprilisi lavina után Nepál a héten intézkedéseket hozott a hegymászó turizmus fellendítésére. Száznégy “szűz” hegycsúcsot nyitottak meg a hegymászók előtt, ezzel 414-re emelkedett a meghódítható magaslatok száma. Emellett 300 méterrel 5800 méterre növelték azt a magaslati határt, amely felett engedélyhez kötött a mászás. A nepáli hatóságok ráadásul öt évvel meghosszabbították az Everestre szóló idei engedélyeket, amelyek rendszerint csak 75 napra szólnak.

Az ázsiai ország területén 1310, hatezer méternél magasabb hegy van. A turizmus jelentős bevételi forrásokat hoz a világ legszegényebb államai közé tartozó Nepálnak.

A magyar Klein Dávid oxingénpalack nélkül akar feljutni a Mount Everestre, ám az első csúcstámadása nem járt sikerrel, mintegy 250 méterrel a cél előtt visszafordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik