Sport

Újabb 12 hegymászó halt meg

Ezúttal Japánban. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint május 3. és 6. között az ország magashegységeiben több helyszínen történtek a végzetes balesetek.

Nem kell ahhoz 6-7-8 ezer méteres hegycsúcsokat mászni, vagy mondjuk a Mount Everest déli alaptáborában rossz időben rossz helyen tartózkodni – áprilisban 13-an haltak meg egy jéglavinában és többeket keresnek -, hogy az ember ebben a sportágban komoly veszélynek legyen kitéve. A kisebb hegyek is állíthatják nehezen vagy egyáltalán nem megoldható feladat elé a mászót.

A japán Alpoknak is nevezett magashegység szépsége és egyes nehezen mászható magaslatainak kihívása ezért vonz igen nagy számú turistát. De itt is elég egy rosszul felmért mozdulat, és tragédiába fulladhat a szépnek induló kirándulás.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt négy nap alatt csak itt, 12-en vesztették életüket. Hogy ezzel az adattal a veszélyre próbálják felhívni a figyelmet vagy csak szimpla tájékoztatásról van szó, azt nem tudjuk, de tény, a balesetek áldozatai között volt egy 69 éves nő, aki kedden Gunma prefektúra területén, az ország középső részén, az Arafune-hegyre mászva 50 métert zuhant.

Egy 68 és egy 49 éves férfi feltehetően megfagyott, miután eltévedtek csaknem 3200 méteres magasságban a Gifu prefektúra területén magasodó Oku-hotaka-hegyen.

Egy 19 éves katonai akadémiai növendék és 29 éves oktatója a 400 méteres mélységbe zuhant a Karaszava-hegységben – közölte az AFP francia hírügynökséggel Sibata Hidej, a rendőrség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik