Sport

Legnagyobb riválisával játszik a Győr a BL-döntőben

A címvédő Győr a 2012-es győztes Buducsnoszt Podgoricával találkozik a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi fináléjában, miután a budapesti négyes döntő második elődöntőjében a montenegrói csapat, drámai csatában, hosszabbítás után 22-20-ra diadalmaskodott a macedón Vardar Szkopje felett.

A szkopjei csapat 2-1-es vezetése után magára talált a 2012-es bajnok, és a 13. percben, 7-4-es vezetésénél már a macedónok időt kértek. A Podgorica szenzációsan védekezett a folytatásban is, negyedóráig nem kapott gólt, így megnyugtató előnnyel vonulhatott pihenőre a szünetben.

A második játékrész derekáig magabiztosan játszott a Buducsnoszt, ám ekkor nagyobb sebességre kapcsolt a Vardar, és megkezdte a felzárkózást. Sorozatban négy gólt dobva az 51. percben már csak minimális volt a hátránya (15-14), a megzavarodott montenegrói alakulat edzője ugyan időt kért, de az egyenlítést nem úszta meg (57. perc: 16-16).

A végén sem esett gól, jöhetett a 2×5 perces hosszabbítás. Az első szakaszban sokkal eredményesebb volt a Buducsnoszt, 4-1-re nyerte ezt a periódust, ám innen is felzárkózott a Szkopje, és egyenlített (20-20). Az utolsó perc megint a Podgoricáé volt, így végül megnyerte a drámai ütközetet.

Fotó: Europress fotóügynökség

A döntőben már pályára léphet a podgoricai Milena Knezevic, aki március 9-én, a középdöntőben szándékosan lefejelte Görbicz Anitát, s tettéért csupán két mérkőzésre szóló eltiltást kapott, amely szombaton lejárt.

A Győr és a Buducsnoszt eddig 12-szer találkozott az európai porondon, hatszor nyert az ETO, négyszer döntetlen született és kétszer a Podgorica diadalmaskodott. A BL mostani kiírásában a győriek csupán kétszer veszítettek pontot, mindkét alkalommal a montenegrói alakulattal szemben értek el döntetlent.

A döntőkben kétszer meccseltek. A 2006-os KEK-fináléban a Győr hiába ért el 25-25-ös döntetlent Podgoricában, a Buducsnoszt 26-23-ra győzött Győrben, így övé lett a serleg. A 2012-es BL-döntőben az ETO kétgólos előnyt (29-27) szerzett a veszprémi “hazai” pályán, de a rivális otthon 27-25-re nyert, így idegenben lőtt több góllal diadalmaskodott.

Eredmény – MVM női BL, 2. elődöntő:

Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)-Vardar Szkopje (macedón) 22-20 (11-6, 16-16), hosszabbítás után

Ajánlott videó

Olvasói sztorik