Sport

Egészen elképesztő kosár döntött az NBA-ben

Damian Lillard utolsó pillanatban dobott hármasával a Portland Trail Blazers kiejtette a Houston Rockets csapatát a rájátszásból.


Damian Lillard volt a Portland hőse
Fotó: Europress Fotóügynökség

Többször is utaltunk rá az elmúlt napokban, hogy az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) nyugati főcsoportjának negyedik és ötödik kiemeltje, a Houston Rockets és a Portland Trail Blazers rendkívül izgalmas szériát rittyentett a rájátszás első körében. A portlandiek már 3-1-re is vezettek összesítésben az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban, ám a texasiak szépíteni tudtak az ötödik találkozón, ám magyar idő szerint szombaton hajnalban is győzelmi kényszerben léptek parkettre.

A hatodik összecsapás is nagyon izgalmasra sikerült, a csapatok végig fej fej mellett haladtak, megtippelni sem lehetett, ki fog nyerni a végén. Chandler Parsons 0,9 másodperccel a meccs vége előtt értékesített ziccerrel juttatta 98-96-os előnyhöz a Rockets csapatát, úgy tűnt, hogy sikerült kiharcolnia a hetedik meccset a Houstonnak.

Igen ám, csakhogy ami ezután történt, arról még évek múltán is beszélni fognak.

Történt, hogy az oldalvonali bedobás után Damian Lillard kapta meg a labdát, a Trail Blazers irányítója pedig még időben elengedett egy trojkát, amely a végső dudaszó pillanatában hullott be a gyűrűbe, 99-98-ra nyert a Portland, amely a párharcot is behúzta 4-2-vel és az első nyugati továbbjutó.

Érdekesség, hogy legutóbb 1997-ben döntött el buzzer-beater kosár egy párharcot, akkor is a Houston Rockets volt a szenvedő fél. Akkor John Stockton, a Utah Jazz legendás irányítója volt az elkövető.

Videó – Damian Lillard párharcot lezáró hármasa:

A Dallas Mavericks és az alapszakasz-győztes San Antonio Spurs találkozója sem volt mindennapos. A hazai pályán játszó Dallas az életben maradásért küzdött, azonban nem várta jó előjellel a meccs hajráját, ugyanis a Sarkantyúsok vezettek három negyedet követően, márpedig a szezonban ezt megelőzően csak egyszer kaptak ki akkor, ha vezettek a negyedik 12 perc kezdetén. Ezúttal azonban megtört a jég és ez nagyban Monta Ellisnek volt köszönhető, aki együttese 92-91-es hátrányánál rázta meg magát, dobott nyolc pontot az elkövetkező két percben, a Dallas pedig végül 113-111-re megnyerte az összecsapást, így hetedik mérkőzés dönt ebben a párharcban is.

Hetedik találkozó lesz keleten, a Brooklyn Nets és a Toronto Raptors párharcában is. A kanadaiak pocsékul kezdték a legutóbbi találkozót, a New York-iak pedig vannak olyan rutinosak, hogy kihasználják ezt és a 23 pontos Deron Williams vezérletével magabiztosan nyertek. Torontóban dől majd el a párharc sorsa.

Eredmények – NBA, rájátszás, 1. kör

Keleti főcsoport:

Brooklyn Nets (6.) – Toronto Raptors (3.) 97-83
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-3.

Nyugati főcsoport:

Dallas Mavericks (8.) – San Antonio Spurs (1-) 113-111
A párharc állása: 3-3

Portland Trail Blazers (5.) – Houston Rockets (4.) 99-98
A párharc végeredménye: 4-2, a Portland javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik