Sport

Rasszista klubtulaj miatt háborog Amerika

Donald Sterling (donald sterling, )
Donald Sterling (donald sterling, )

Saját csapata, a Los Angeles Clippers játékosai némán tiltakoztak, míg az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) jelenlegi és korábbi sztárjai, többek között LeBron James, Kobe Bryant, Michael Jordan és Magic Johnson is felháborodottan reagáltak Donald Sterling klubtulajdonos rasszista szavaira.

A botrány szombat este robbant ki, amikor a TMZ internetes portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyen valószínűleg Donald Sterling hallható, amint azt mondja egy nőnek (állítólag a barátnője, V. Stiviano az), hogy ne vigyen feketéket az ő csapata meccseire.

Az együttes tagjai ezt követően nem nyilatkoztak, Doc Rivers, a csapat színes bőrű vezetőedzője pedig jelezte, hogy ebben az ügyben a játékosok nem szólalnak meg később sem, csak ő. A kosarasok ha szavakkal nem is, de tetteikkel kifejezték véleményüket, amint lehetőségük adódott rá. A vasárnapi, Golden State otthonában játszott főcsoport-negyeddöntő negyedik találkozója előtt a bemelegítést megelőzően a pálya közepére dobták felsőiket, s kifordított pólóban hangolódtak a meccsre.

A sima Golden State-győzelemmel zárult meccs előtt néhány órával Adam Silver, a liga februárban hivatalba lépett első embere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a lehető leghamarabb kivizsgálják az esetet. Egyúttal hozzátette, hogy beszélt Sterlinggel, aki nem volt jelen az oaklandi meccsen.

A játékosok érdekvédelmi szervezete már egyeztetett Silverrel, s öt pontban foglalták össze követeléseiket, köztük azt, hogy a lehetséges büntetések közül a legszigorúbbat kapja majd Sterling, ha bebizonyosodik, hogy valóban ő hallható a felvételen.


Donald Sterling, a Los Angeles Clippers tulajdonosa
Fotó: Europress Fotóügynökség

A rasszista megnyilvánulásairól már korábban is elhíresült Sterling szavai lavinát indítottak el az NBA-ben. A jelenlegi játékosok közül LeBron James, a bajnok Miami Heat legjobbja azt mondta, “nincs helye Donald Sterlingnek a ligában”. A Los Angeles Lakersszel ötszörös bajnok Kobe Bryant pedig Twitter-oldalán jelezte, hogy soha nem tudna Sterling csapatában játszani.

A korábbi sztárok közül Michael Jordan, a Charlotte Bobcats tulajdonosa egyenesen undorítónak nevezte Sterling megnyilvánulását, míg Magic Johnson szerint ezek után Sterling nem lehet tulajdonosa egyetlen csapatnak sem.

Érdekesség, hogy az amerikai média tudni véli, hogy Sterling barátnője nem mással, mint Magic Johnsonnal ment a Clippers meccsére.

Videó – A Clippers játékosai a pálya közepére dobták felsőiket:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik