Sport

Agyament világrekordok, kreativitásból nincs hiány

Két opció van arra, hogy Guinness-rekordot tudj felállítani: az egyik, hogy nagyon tehetséges vagy egy olyan dologban, amit millióan űznek, vagy egy olyasvalamiben leszel a legjobb, amit alig-alig ismernek a világon. Jöjjön az utóbbi kategória tíz legjobbja.

A dekázás világrekordja

208333 – ennyiszer ért labdához a brit Dan Magness még 2009-ben, úgy, hogy az egyszer sem érintette a talajt. Kisebb szünetekkel 24 órán keresztül dekázott Magness, aki egyébként elárulta, hogy nagyjából tíz óra zsonglőrködés után többször megfordult a fejében, hogy abbahagyja, de a közönség biztatásának segítségével sikerült végig talpon maradnia. Egy rekord, aminek Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a nyomába sem érhet.

A zsákban úszás világrekordja

Tavaly szeptember 10-én az 59 esztendős bolgár Jane Petkov ejtette ámulatba a világot. A macedón Ohrid város menti folyóba vetette magát kezét és lábát megkötve, s 2 óra 55 perc leforgása alatt 2388 méter úszott, hasonlóan a delfinekhez. Átlagsebessége 0,7 km/h volt.

A 100 méteres síkfutás magassarkúban világrekordja

Usain Bolt többé nem a futás királya. 2012. július 13-án a német Julia Plecher megdöntötte a 100 méteres síkfutás világrekordját, a magassarkús sprint kategóriájában. 14,53 másodperc alatt ért célba tűsarkúban és estélyi ruhában.

A fekvőtámaszozás világrekordja

Yoshida Minoru több mint 30 éve 10507 fekvőtámaszt nyomott le megállás nélkül. A korábbi csúcstartó Henry C. Marshal volt 7650 fekvővel.

 

A trambulinos zsákolás világrekordja

Michael Jordan és LeBron James természetes zsákolásai legyőzhetetlenek, trambulinról elugorva azonban nyílván könnyebb a mutatvány. Thilo Schwarck 7,75 méterrel a palánktól – több mint egy méterrel a hárompontos vonal mögül – ugrott el a labdával és zsákolt óriásit, s ezzel természetesen világrekorder.

A maratoni úszás világrekordja

Mike Studer úgy döntött, nem a földön, hanem a vízben teljesíti a maratont. Jól is sikerült neki a próba, hiszen 3:44:52 alatt tette meg a 42.195 kilométert. Ezzel ő teljesítette leggyorsabban a távot, bár kicsit levon az érdemeiből, hogy korábban senki nem próbálkozott a maratoni úszással.

A folyamatos sétálás világrekordja

Ugye emlékeznek Forrest Gumpra, aki a róla elnevezett filmben egy soha véget nem érő menetet hajt végre. Nos, megtaláltuk a hasonmását a való életben. Az 50 éves macedón Emil Ilic ugyan nem futva, hanem sétálva tett meg 204 kilométert, útján négy autó és kilenc személy követte végig őt. Átlagsebessége 5.7 km/h volt.

Az egymást követő Iron Man világrekordja

Az Iron Man verseny önmagában is megerőltető: 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratoni futás, amin köztudottan 42,195 kilométer. A 42 éves Didier Woloszyn francia triatlonos ezzel sem elégedett meg, s 2013. június 25. és július 27. között 33-szor (!) csinálta újra és újra az Iron Man versenyt. Elmondása szerint a 20. után majdnem összeomlott, kiszáradt és rettentő fáradtnak érezte magát. Nem csoda.

Az erősség világrekordja

A litván Zydrunas Savickas öt évben volt a világ legerősebb embere ezidáig, de ezzel sem elégedett meg. 2013. december 1-jén 12 autót, összességében 12941 kilogrammot húzott öt méteren keresztül. A mutatvány 32,9 másodpercig tartott.

A leggyorsabb kerékpáros világrekordja

2013. szeptember 16-án Sebastian Bowier valami olyat tett, ami korábban lehetetlennek tűnt. Nyolc kilométer tekerés után 200 méteren keresztül 133,78 km/h-s sebességgel száguldott. Biciklije kissé szokatlan, a NASA fejlesztette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik