Sport

Lavina a Mount Everesten, legalább hatan meghaltak

klein dávid, mount everest (klein dávid,)
klein dávid, mount everest (klein dávid,)

Legalább hat ember meghalt és kilenc eltűnt, amikor lavina sodorta el őket a Mount Everest oldalán - közölték a hatóságok.

Krisna Lamszal, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik tisztségviselője, aki a mentést felügyeli, elmondta: nepáli hegyi vezetők indultak el kora reggel, hogy rögzítsék a köteleket a később őket követő hegymászók számára. A lavina ekkor söpörte el őket, nem sokkal a 2-es számú tábor alatt. Négy holttestet már kiemeltek, most a hó alatt maradt további kettő kiásásával foglalkoznak. Kilenc hegyi vezető eltűnt, vélhetően eltemette őket a hó.

Több száz hegymászó, kísérő és teherhordó tartózkodik az alaptáborban arra készülve, hogy az utolsó szakaszban megkísérelje a 8850 méteres csúcs megmászását a jövő hónapban, amikor kedvezőre fordul az időjárás. A magasabb helyeken kiépítik táboraikat, míg a kísérők rögzítik a köteleket az előttük álló meredek oldalon, a csúcsra vezető szakaszon.

Amikor a lavina lezúdult, mentőcsapat és hegymászók indultak segítséget nyújtani. A művelethez Katmanduból, a fővárosból helikoptert küldtek. Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinista szövetség vezetője elmondta, hogy a területet, ahol a hógörgeteg lecsapott, “pattogatottkukorica-földnek” (popcorn field) nevezik, amely nem sokkal a 2-es tábor alatt, mintegy 6400 méter magasságban van.

Fotó: MTI

Nepál idén számos intézkedést tett, hogy jobban szervezze meg a hegymászók áramlását a területre, csökkentse a torlódást, és felgyorsítsa az esetleges mentőakciókat. A helyi hatóságok tisztviselőket és mentőalakulatot vezényeltek az 5300 méteren fekvő alaptáborba, ahol a tavasz egész ideje alatt, a hegymászószezon májusi lezárulásáig tartózkodnak majd.

Azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta az Everestet, több mint négyezren érték el a csúcsot. Több százan a csúcsra jutási kísérlet közben lelték halálukat.

A hógörgeteg nem érintette a hegy tibeti (kínai) oldalát, amelynek alaptáborában van a Klein Dávid hegymászó vezette magyar SPAR Everest Expedíció is. A tibeti alaptáborból mentőcsapatokat sem indítanak a baleset helyszínére, a nagy távolság miatt ennek nem is lenne értelme.

Klein Dávid április 15-én érte el az alaptábort, tegnap viszont problémák adódtak, hiszen azóta Török Edina állapota egyre rosszabbodott, akit 1000 méterrel lejjebb kellett szállítani.

A pontos menetrendről egyelőre semmit nem tudni, de az előzetes tervek szerint Klein április 20-án indulna tovább a 6400 méteren fekvő előretolt alaptáborba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik