Sport
klein dávid, mount everest (klein dávid,)

Lavina a Mount Everesten, legalább hatan meghaltak

Sport24
Sport24

2014. 04. 18. 06:41

Legalább hat ember meghalt és kilenc eltűnt, amikor lavina sodorta el őket a Mount Everest oldalán - közölték a hatóságok.

Korábban a témában:

Krisna Lamszal, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik tisztségviselője, aki a mentést felügyeli, elmondta: nepáli hegyi vezetők indultak el kora reggel, hogy rögzítsék a köteleket a később őket követő hegymászók számára. A lavina ekkor söpörte el őket, nem sokkal a 2-es számú tábor alatt. Négy holttestet már kiemeltek, most a hó alatt maradt további kettő kiásásával foglalkoznak. Kilenc hegyi vezető eltűnt, vélhetően eltemette őket a hó.

Több száz hegymászó, kísérő és teherhordó tartózkodik az alaptáborban arra készülve, hogy az utolsó szakaszban megkísérelje a 8850 méteres csúcs megmászását a jövő hónapban, amikor kedvezőre fordul az időjárás. A magasabb helyeken kiépítik táboraikat, míg a kísérők rögzítik a köteleket az előttük álló meredek oldalon, a csúcsra vezető szakaszon.

Amikor a lavina lezúdult, mentőcsapat és hegymászók indultak segítséget nyújtani. A művelethez Katmanduból, a fővárosból helikoptert küldtek. Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinista szövetség vezetője elmondta, hogy a területet, ahol a hógörgeteg lecsapott, “pattogatottkukorica-földnek” (popcorn field) nevezik, amely nem sokkal a 2-es tábor alatt, mintegy 6400 méter magasságban van.

Fotó: MTI

Nepál idén számos intézkedést tett, hogy jobban szervezze meg a hegymászók áramlását a területre, csökkentse a torlódást, és felgyorsítsa az esetleges mentőakciókat. A helyi hatóságok tisztviselőket és mentőalakulatot vezényeltek az 5300 méteren fekvő alaptáborba, ahol a tavasz egész ideje alatt, a hegymászószezon májusi lezárulásáig tartózkodnak majd.

Azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta az Everestet, több mint négyezren érték el a csúcsot. Több százan a csúcsra jutási kísérlet közben lelték halálukat.

A hógörgeteg nem érintette a hegy tibeti (kínai) oldalát, amelynek alaptáborában van a Klein Dávid hegymászó vezette magyar SPAR Everest Expedíció is. A tibeti alaptáborból mentőcsapatokat sem indítanak a baleset helyszínére, a nagy távolság miatt ennek nem is lenne értelme.

Klein Dávid április 15-én érte el az alaptábort, tegnap viszont problémák adódtak, hiszen azóta Török Edina állapota egyre rosszabbodott, akit 1000 méterrel lejjebb kellett szállítani.

A pontos menetrendről egyelőre semmit nem tudni, de az előzetes tervek szerint Klein április 20-án indulna tovább a 6400 méteren fekvő előretolt alaptáborba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.