Sport

A magyar srácok, akikért a világ végére is elmegyünk

Hogy miért megy egy csoportnyi lelkes szurkoló Dél-Koreába, pénzt és időt áldozva arra, hogy órákon át győzelembe kiabálja, dalolja kedvenc csapatát? Egyszerű, mert a magyar jégkorong-válogatott megérdemli.

Tavaly számba vettük, hogy abban az évben éppen miért volt a legjobb magyar hokidrukkernek lenni, a vasárnap rajtoló világbajnokság előtt abból csemegézünk, hogy az elmúlt években mit tettek le a fiúk a jégre azért, hogy kiszolgálják a „világ legjobb szurkolótáborát“. Egy kis nosztalgiázás azoknak, akik már kívülről fújják ezeket a jeleneteket, és kedvcsinálás azoknak, akik még csak ismerkednek a hokidrukkerséggel. (Vigyázat! Fertőző, és lehetetlen belőle kigyógyulni.)

A csoport

A máig legemlékezetesebb pillanatok a szapporói világbajnokság feljutásról döntő meccséről vannak. Nem lehet végignézni a találkozó összefoglalóját anélkül, hogy ne éreznénk a torkukban a gombócot, és ne párásodna a szemünk. Ilyen egy igazi csoda hat percben, ami mögött évtizedek kemény munkája van, és amiben évtizedeken át csak reménykedni alig mertek még a legelvakultabb rajongók is. És aminek a gyümölcsét az egyik főszereplője sajnos már nem élte meg.

Mi teszi őket különlegessé?

Egyrészt míg mások képesek (voltak) megutáltatni velünk egy amúgy szeretett sportágat, a magyar hokiválogatottnak egyre több emberrel sikerül megszerettetnie a jégkorongot.

A másik titkuk az lehet, hogy ők csak a jégen ünnepelt sztárok, a lefújás után kedves, közvetlen sportemberek, akik sose felejtik el, hogy közönség nélkül nem működik ez a játék (sem).

Amikor a kanadaiak áradoznak rólunk

A Japánban rendezett világbajnokság megnyerésével a világelit svájci tornájára váltott jegyet a magyar csapat 2009-re. A legjobb 16 csapat között a tisztességes helytálláson kívül mást nem várt senki a srácoktól.

Ez sikerült, emelt fővel jöhettek haza, a kiesés dacára, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi színtéren a magyar szurkolók is feliratkoztak a legnagyobbak közé: elnyerték a leghangosabb tábor címet.

Annak pedig külön van egy diszkrét bája, mikor a sportág bölcsőjének számító Kanada válogatottja zavarodik teljesen össze attól, hogy épp legyalultak egy csapatot kilenc nullra, és a szurkolóik úgy ünneplik őket, mintha ők nyertek volna (aki nem hiszi, kattintson ide).

Ahogy azt Shea Weber, aki akkor épp a Nashville Predators színeiben jégkorongozott, mondta a meccs után a hangulatról: “Egy rossz szót nem mondanék a szurkolóinkról Nashvilleben, halálosan szeretem őket, de ez más. Ez valami teljesen különleges dolog, amiben részünk volt, és nagyon szép”.

Pizzát nem eszünk soha

A magyar fővárosban rendezett világbajnokság 2011-ben az utolsó találkozón dőlt el. Az olaszok ellen játszottunk, hosszabbításban, egy videóbírós góllal buktuk el az újabb feljutást, a karnyújtásnyira lévő csodát. Szívszorító volt lelátókon és a pályán a sok csalódott, összetört arcot látni, ahogy csapat és drukkerei szinte egy emberként gyászolják a majdnem megszerzett világbajnoki címet. A himnusz így is járt a fiúknak, csak nem a hangszórókból, hanem szurkolói torkokból. Amúgy sem egy vidám szerzemény, de ebben a helyzetben sokan megkönnyeztük.

A tornára frissen honosított, jégen zokogó Ladislav Sikorcin pedig az egyik legkedvesebb szomorú emlékünk lett a válogatottról.

Bárkit el lehet kapni egy meccsre

Még minket is. Ez volt a tavaly Budapesten rendezett világbajnokság legkeserűbb tapasztalata. A legédesebb pedig, hogy ez fordítva is működik, azaz mi is elkaphatunk bárkit. Ennek elszenvedői a kazahok voltak. A legeknél maradva, a legnagyobb tanulság pedig az, hogy nem szabad egy rossz meccs után leírni egy csapatot.

Nem bocsátkoznánk hosszabb “mi lett volna ha” találgatásba, de meg vagyunk róla győződve, hogy óriási segítség volt egy kudarcként megélt vereség után jégkorongosainknak, hogy felsorakozott mellettük a tábor. Sőt, az edzésre belopózva szurkolással magasra tették a lécet az idén Koreába utazó drukkerkülönítménynek.

Alakul a következő generáció

Két év alatt két osztályt előrelépve bejutott a 16 legjobb csapat közé a férfi U18-as válogatott most csütörtökön. Ráadásul úgy, hogy bravúros teljesítményüknek köszönhetően utolsó meccsük eredménye nem is számít, már világbajnokok.

A csütörtöki meccs kapcsán egyébként korábban azt kérte a Nemzetközi Jégkorongszövetség, hogy ne menjenek körbe pacsizni a szurkolókkal (azt mi sem értjük, hogy miért). A srácok megmutatták, hogy a közönségért mindent: fittyet hányva a lehetséges büntetésre, Erdély Csanád csapatkapitányunk vezényletével (és biztatására) körbekorcsolyáztak, mert egy ilyen tábor megérdemli, és persze ők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik