Sport

Újra gyanús zsák a Boston Maratonon

Kísért a múlt: két gazdátlan hátizsákot talált a bostoni rendőrség kedden a Bostoni Maraton befutójánál épp egy éve elkövetett terrortámadás helyszínén, néhány órával azután, hogy a városban megemlékeztek a tavalyi merénylet áldozatairól.

A rendőrség közlése szerint a közelben elfogtak egy húszas éveiben járó, zavarodott férfit. Szemtanúk azt mondták, hogy az illető bő fekete ruhát és hátizsákot viselt, s az őt előállító rendőröknek azt kiabálta, hogy massachusettsi művészeti egyetem hallgatója.

A hatóságok lezárták az érintett Boylston utat, ahol a tavalyi merénylet történt, a közeli házakat kiürítették, leállították a közelben futó metróvonal közlekedését, és a környék elkerülésére kérik a bostoniakat.


A merénylet egy éves évfordulójának megemlékezése Bostonban
Fotó: Europress

Jó két órával később a tűzszerészek még mindig a helyszínen dolgoztak, bár szemtanúk beszámolója szerint a két zsákot már elővigyázatosságból felrobbantották – jelentette az amerikai média. Arról azonban még nincsen hír, hogy mi lehetett a hátizsákokban.

A tavaly április 15-i maratoni versenyen végrehajtott kettős robbantást a vád szerint egy Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, a 26 éves Tamerlan és az akkor 19 éves Dzsohar Carnajev követte el. A kuktafazekakba szerelt, távirányítású pokolgéppel végrehajtott kettős robbantás következtében hárman meghaltak – köztük egy 8 éves kisfiú -, és 264-en megsebesültek. Sokan végtagjaikat vesztették el. A fivérek később egy rendőrt is agyonlőttek.

Barack Obama amerikai elnök, aki a tragédiáról a Fehér Házban egyperces néma csenddel emlékezett meg, közleményben méltatta a bostoniak bátorságát. Obama rámutatott, hogy a jövő hétfőn ismét megrendezendő maraton, amelyre 36 ezer versenyzőt és ennél is több nézőt várnak, megmutatja majd a világnak, hogy mit jelent a “Boston erős” jelszó.

Ajánlott videó