Sport

Török Zsolt Erőss Zsolt nyomában mászik

Az aradi Török Zsolt által vezetett hegymászó expedíció megérkezett az Annapurna 4200 méter magasan fekvő alaptáborába. A csapat a Föld tizedik legmagasabb csúcsát, a Himalájában található, 8091 méter magas Annapurnát akarja meghódítani.

Az expedíció tagjai hétfőn szálltak helikopterre, és szerencsésen megérkeztek a föld tizedik legmagasabb csúcsának, a Himalájában található, 8091 méter magas Annapurna alaptáborba. A hegyen a körülmények jók, viszonylag kevés hó van.

Török Zsolt oxigénpalack és serpák nélkül szeretné meghódítani az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcsot a Himalájában. A jelenlegi, mintegy két hónapos vállalkozás egy öt évre tervezett sorozat kezdete, és része a Román expedíciók a Top 5-ön elnevezésű projektnek.

Török Zsolt  tavaly sikeresen meghódította a 8126 méter magas Nanga Parbatot és most azon a klasszikus útvonalon tervezi a mászást, amin 2012-ben az Erőss Zsolt és a Magyarok a világ nyolcezresein csapata is haladt. Ez az úgynevezett német útvonal, amelyen kisebb a lavina-veszély, mint a másik, francia útvonalon, ennek ellenére 2012. május 7-én jéglavina temette maga alá Horváth Tibort. Erőss Zsolt akkor úgy fogalmazott, az expedíció a lehető legrosszabbul sikerült, elvesztették egy társukat és a csúcsot sem sikerült meghódítani.

A statisztikában a tavalyi balesetek (többek között Erőss Zsolt és Kiss Péter halála) után a Kancsendzönga lépett az élre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik