Sport

Óriási fölénnyel nyert az Oxford

Több mint négy évtizede nem mért hatalmas előnnyel nyert az Oxford a Cambridge ellen vasárnap este a két város egyetemi együttesének hagyományos londoni evezősversenyén.

Ez volt a két ősi angol egyetemi város 160. összecsapása. Oxford és Cambridge amatőr diákversenyzői évente mérik össze erejüket a Temzén. A verseny az egyik legpatinásabb és legnépszerűbb sportesemény Nagy-Britanniában.

A Temze nyugat-londoni kanyargós szakasza mentén és a hidakon az esős, szeles, hűvös idő ellenére az idén is hozzávetőleg negyedmillióan nézték a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6,779 kilométer hosszú futamot. Az oxfordi egyetem 78. győzelmét aratta, és az utóbbi hét versenyből ötöt megnyert. Tavaly is az oxfordi hajó érkezett elsőként a célba.
Az összesítésben azonban még mindig a cambridge-iek állnak jobban: az 1829 óta – időnkénti megszakításokkal – megrendezett versenyek közül eddig 81-et nyertek meg.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Döntetlent egyszer hirdettek a sportrendezvény 180 éves történetében: 1877-ben, amikor a két hajó egyszerre érkezett a célba.

Az idei futam már az elején eldőlt: a cambridge-i legénység evezői az 5. percben összeakadtak a riváliséival, a Cambridge egyik evezőse le is esett üléséről, evezőjének rögzítőgyűrűje pedig eltört. Az ilyen fizikai összecsapásokat – ha nem szándékos szabálytalanság okozza – a versenyszabályzat nem tiltja, és a táv végén a versenyt felügyelő bírói testület nem is fogadta el a Cambridge tiltakozását.

Az oxfordiak az incidens után ütemesen elhúztak az addig néhány orrhosszal vezető ősi ellenféltől, végül 11 hajóhossznyi – 1973 óta példátlan – előnnyel haladtak át a célvonalon. Oxford 18:36 perc alatt teljesítette a távot.

Az idei viadalt az evezők összeakadásán kívül semmilyen incidens nem zavarta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik