Sport

Bácsi és Lőrincz Tamás bebirkózta magát a döntőbe

Bácsi Péter (bácsi péter, )
Bácsi Péter (bácsi péter, )

A 74 kilóban versenyző magyar birkózó első három meccsét magabiztosan megnyerte a finnországi Európa-bajnokságon.

Bácsi Péter harmadik győzelmével bejutott a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájának elődöntőjébe A 74 kilóban 2008-ban Eb-győztes versenyző a szerb Petar Balót négy és fél perc alatt technikai tussal verte, s a cseh Artur Omarov ellen sem kellett sokkal jobban megizzadnia.

Az FTC sportolója az első pillanattól lényegesen aktívabban birkózott riválisánál, akit már egy perc után intettek. Bácsi térdelést kért, majd szép emelés után nagy ívben eldobta ellenfelét. A folytatásban a 4-0-ás előny tudatában sem állt meg, 1:50 percnél riválisa mögé került (6-0), majd a három percet követő szünet után tíz másodperccel kiléptette Omarovot (7-0). Már csak egy pont kellett volna a technikai tushoz Bácsinak, aki azonban innentől már takarékoskodott az erejével, s végül 7-0-ra győzött.

Az elődöntőbe kerülésért a svéd Kristoffer Berg várt Bácsira, aki az elején megpróbálta meglepni őt, energikus támadásokat indított, ám az FTC versenyzője kevesebb mint másfél perc után egy mögékerülés és egy pörgetés – illetve az ellenfél hibás videókérése – révén már 5-0-ra vezetett. Alig telt el két perc amikor egy újabb mögékerüléssel már 7-0 volt Bácsinak, aki a szünetig még “megkegyelmezett” riválisának, azt követően azonban rögtön eldobta őt, s 11-0-ás technikai tussal győzött. A fináléért a grúz Giorgi Cirakidzével kellett megküzdenie.

A grúz Giorgi Cirakidze – aki nagyon fárasztó negyedöntős meccsen volt túl – egy pillanatig sem tudott komoly ellenállást kifejteni. Bácsi pillanatok alatt kiléptette, alig több mint fél perc után pedig válldobással röpítette el (0-5), mely után úgy tűnt, tusolnia is sikerült, ám a bírók másként látták. A grúznak tulajdonképpen ezzel csak a szenvedéseit hosszabbították meg, mert Bácsi gyönyörű pörgetése után már 7-0-ra vezett, majd még mielőtt két percre váltott volna az időmérő, egy újabb kiléptetéssel elérte a technikai tushoz szükséges nyolcpontos különbséget.


Fotó: MTI-archív

Bácsi meccse még véget sem ért, amikor egy másik szőnyegen Szabó László megkezdte nyolcadöntőjét a fehérorosz Valerij Palenszkij ellen. A 21 éves magyar első meccséhez hasonlóan ezúttal is összeszedetten és jól birkózott. Riválisát még a meccs elején egy válldobással lepte meg, ami ugyan csak egy pontot ért – mert nem a hátára ért földet a fehérorosz -, ám vezetését nagyon szépen tartotta a szünetig. Utána felgyorsultak az események, Szabó megint elindított egy dobást, ám riválisa szépen visszafogott és mögé került. Az akció mindkét versenyzőnek egy-egy pontot ért, így maradt Szabó egypontos előnye. A hajrában Szabót megintették, ám a térdelőhelyzetben Palenszkij nem tette rá a kezét többszöri figyelmeztetés után sem, amiért megintették, s egy pontot kapott a fiatal magyar sportoló aki 3-1-es előnyét ügyesen megtartotta. Az elődöntőben török ellenféllel tsalálkozott és Seref Tufenk kezdett jobban, gyorsan kiléptetéssel 1-0-ás előnyhöz jutott, majd újra kiléptette Szabót, aki ugyanakkor egy dobással 2-1-re szépített. A második három perc elején Szabó pillanati következtek, a nap során tőle már többször látott válldobást ismét megcsinálta, s 5-2-re már ő állt jobban. A folytatásban óriási küzdelem folyt a szőnyegen, a török azonban egy mögékerülésen kívül nem tudott akciót csinálni, így végül a 22 éves magyar sportoló – első Európa-bajnokságán – elődöntőbe került.

Szabó a legjobb négy között Alekszandr Csekirkinnel találkozott. A Vasas versenyzője remekül küzdött ezúttal is, ám riválisa valamivel erősebbnek tűnt nála. Az orosz az első szakaszban egyszer mögé került, majd egy pontért eldobta, a folytatásban pedig újabb pontokat tudott csinálni, a magyar sportoló pedig nem bírt vele és végül 6-0-ra kikapott.

Lőrincz Tamás eközben már vívta a román Ionel Puscasu elleni nyolcaddöntőjét, melynek első három perce nem úgy alakult, ahogy tervezte. Puscasu az első szakaszban meglepte egy válldobással, amivel 1-0-ra vezetett, majd miután a románt megintették, Lőrincz rosszul pörgetett, a visszafogásért pedig riválisa kapott újabb két pontot. A 0-3-as állásról indult második szakaszban aztán a ceglédiek olimpiai ezüstérmese gyorsan “megnyugtatta” a magyar tábort, egy ügyes mögékerülés után emelt, s hátára vágta román riválisát, végül pedig tussolta. Lőrincz Tamás – Bácsi meccsét megelőző – elődöntője az egész csarnokot tapsra ragadtatta, ámultan figyelték a nézők a ceglédi birkózó produkcióját: Lőrincz ugyanis a kezdés után válldobást, mögékerülést, majd kiemelés után egy újabb négypontos dobást bemutatva 16 másodperc alatt technikai tussal győzött a fehérorosz Alekszandr Dzemjanovics ellen.

Az orosz Csingiz Labazanov elleni elődöntő első három percben kemény állóharc folyt a szőnyegen, melyben a ceglédiek birkózója volt aktívabb, ám ellenfele intését és az így adódott térdelőhelyzetet nem tudta kihasználni. A második három perc döntetlenről indult, Labazanov azonban továbbra is csak Lőrincz hatástalanításával volt elfoglalva, ezért nagyon gyorsan megkapta második intését is, ami nem csupán újabb parterhelyzetet, hanem egy pontot is ért a magyar sportolónak. Lentről pedig ezúttal hatékonyabban dolgozott Lőrincz, gyönyörű pörgetéssel 3-0-ás előnyhöz jutott, a hátralévő közel két percben pedig nagyon okos birkózással megtartotta előnyét – többek között térdelést kivédekezve -, s ezzel fináléba jutott. Ott az azeri Raszul Dzsunajev vár majd rá.

Csapattársai már az elődöntőben voltak, amikor még csak először szólították a szőnyegre a világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktort, akinek ezútal nem jött ki a lépés. Az örmény Makszim Manukjan ugyanis már az első szakaszban komoly előnyhöz jutott, a második elején pedig technikai tussal győzött. Lőrincz abban az esetben folytathatja a vigaszágon, ha legyőzője döntőbe jut.

“Nincs miért panaszkodnunk, ez a nap eddig nagyon rendben van. Bácsi és Lőrincz is remekül birkózott, s Szabó László is kiválóan szerepelt. Nem lesz könnyű este egyiküknek sem, de nagyon bízunk benne, hogy győzni tudnak” – mondta az MTI-nek Struhács György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik