Sport
klein dávid (klein dávid)

Klein Dávid az Everestről: Viharos a kapcsolatunk

Dobos Sándor
Dobos Sándor

újságíró. 2014. 03. 26. 16:40

Oxigénpalack nélkül kívánja elérni a Föld legmagasabb hegycsúcsát Klein Dávid. 2007-ben 200 méter hiányzott, most újra megpróbálja.

Eltökélten és megszállottan beszélt a Spar Everest Expedícióról Klein Dávid szerdán kora délután az egyik belvárosi szállodában. Merthogy a legújabb próbálkozása mellé odaállt az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, amely egyébként a napokban jelentkezik a Hegymánia című matricás albumával.

Nem az első album ez, a korábbiakból 2 milliót adtak el, valamint 500 millió matricát. Ezt kicsit soknak tartjuk, de biztos így van, most is lehet tehát Garfielddal találkozni, az ismeretterjesztő album (a magyarországi középhegységek élővilágát is bemutatják) arca természetesen Klein Dávid lesz.


Klein Dávid és egyik “drukkere”
Fotó: Spar Everest Expedíció

„Próbálom kigyomlálni a meghódítani kifejezést a közbeszédből, maradjunk annyiban, szeretnék feljutni a csúcsra. Az évek során nagyon megszerettem ezt a hegyet, mondhatni viharos a kapcsolatunk” – mondta Klein Dávid, aki április 6-án repül majd el Magyarországról, először Isztambulba, ott csatlakozik Török Edina a csapathoz (ő lesz az alaptábor vezetője), közösen repülnek tovább Katmanduba, Nepálba.

Mint ahogyan Várkonyi Lászlóval 2007-ben, úgy ismét az északi normálúton közelítik majd meg a világ legmagasabb pontját. Klein elmondta, nem szabad elfelejteni, hogy Várkonyi volt a legközelebb ahhoz, hogy elérje oxigénpalack nélkül a Mount Everest csúcsát, 80 méter hiányzott neki. 2010-ben is együtt próbálták meg teljesíteni az expedíciót, de elsodorta őket a lavina, Kleint kimentették, “Konyi” holttestét pár nappal később találták meg.

Klein Dávid ismertette az expedíció menetrendjét: április 10-én indulnak el Katmanduból, nagyjából 5 napon keresztül haladnak északra, amíg elérik az alaptábort, 5200 méteres magasságban. Április 15-én továbbmennek, nagyjából 18-án érkeznek meg a jakok segítségével 6400 méteres magasságba, az előretolt alaptábor helyszínére.

A következő állomás 7050 méteren, a hegy északi nyergének egy szélvédett helyén következik, az 1. tábor lesz ez, egyébként itt egymás hegyén-hátán állnak a sátrak, sok ugyanis ma már a mászó. 7900 méteres magasságban a sziklalépcsőn épül a 2-es, míg 8300 méternél a 3-as tábor, innen támadják majd a csúcsot. A tábor elnevezésről egyébként külön szólt Klein: nem kell nagy dolgokra gondolni: lényegében a sátrakat felállítják ott, ahol tudják.

klein-david(2)(650x433).jpg (klein dávid, )
Az alaptábor a Mount Everest északi normálútján
Fotó: Klein Dávid

A tervek szerint a csúcsra éjjel, nagyjából este tíz és éjfél között indulnak el, a korábbi expedíciónál az volt a probléma, hogy nem sikerült elég későn elindulni.

„Már 2007-ben eldöntöttem, hogy visszamegyek a csúcsra, de először azt gondoltam, csak 2015-ben megyek majd. Most viszont jött ez a lehetőség, a Spar Magyarország érdeklődése, és nem mondhattam nemet. Fent várhatóan egy nemzetközi expedícióhoz kapcsolódom majd, teljesen fel vagyok készülve arra, hogy egyedül mászok. Lesz nálam műholdas telefon és egy helyzetemet jelző karóra, ami segíthet, ha baj van, de szervezett mentés ezen a hegyen nincs. Szeretnék alaposan felkészülni és a csúcsra jutás esélyét maximalizálni. Mindig van kockázat, ez egy ilyen sport, de észnél kell lenni” – mondta.

A Mount Everestre még egyetlen magyar sem jutott fel oxigénpalack nélkül.

Klein Dávid egyébként egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: április 6-án délután negyed háromkor indult az isztambuli járata, így reggel még elmegy szavazni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.