Sport

Polgár és Balogh győzelemmel zárt Jerevánban

Polgár Judit (polgár judit, )
Polgár Judit (polgár judit, )

Polgár Judit és Balogh Csaba győzött az utolsó, 11. fordulóban a jereváni sakk Európa-bajnokságon, míg a harmadik magyar, Almási Zoltán pénteken döntetlent ért el.

Az Eb honlapja szerint a minden idők legjobb női játékosának tartott Polgár a világos bábukat vezetve a 33. lépés után késztette a parti feladására a török Mustafa Yilmazt, míg Balogh sötéttel a grúz Alexandre Qasasvilit múlta felül. Almási világossal szerzett fél pontot az örmény Karen H. Grigorjannal szemben.

A 11 forduló során Balogh 7,5, Almási és Polgár pedig 6,5-6,5 pontot gyűjtött. A négy győzelem és hét döntetlen Balogh számára a 10-24. helyhez volt elég, de az ő ellenfeleinek Élő-pont átlaga (2539) alapján 23. lett, így éppen befért azok közé, akik ott lehetnek majd a világkupán. Az orosz Grigorij Oparin járt pórul, aki 7,5 pontja ellenére éppen lecsúszott a vk-ról, mert azoknak az Élő-pont átlaga, akikkel ő játszott, a leggyengébb (2508) volt a holtversenyben végzők közül. Polgár legjobb női versenyzőként az 54., míg Almási a 63. helyen végzett.

A 160 ezer euró összdíjazású tornán 27 ország 263 játékosa ült asztalhoz az örmény fővárosban, ahol kilenc ponttal az orosz Alekszandr Motijlev diadalmaskodott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik