Sport

Kemény Dénes: Ilyen nincs másutt a világon

Kemény Dénes (kemény dénes)
Kemény Dénes (kemény dénes)

Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben 1500-ról 7000-re emelkedett az igazolt vízilabda-játékosok száma, ám közben nem nőtt a vízfelület, és messze nem hasonló mértékben az edzők tudása - jelentette ki Kemény Dénes.

A hazai sportági szövetség jelenlegi elnöke, a válogatott korábbi sikerkapitánya a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) alapvetően a vízilabda jobbítására szolgáló mexikói világkonferenciájának második napján szólalt fel, és az említett okokra tekintettel nagyon fontosnak nevezte, hogy Budapest elnyerte a 2021-es vb rendezési jogát, “és ezzel a lehetőséget, hogy épüljön egy új megauszoda, és mellette sok kisebb létesítmény, valamint az is lényeges, hogy elkezdjük képezni, továbbképezni az edzőinket.”

Kemény Dénes – a magyar sportági szövetség (MVLSZ) honlapja, a www.waterpolo.hu szombati beszámolója szerint – úgy vélekedett, hogy amíg a hosszú távú folyamatok nem érnek be, addig a jelenben többek között a sztárokra kell építeni a vízilabda népszerűsítését.

“Ők vonzzák a gyerekeket az uszodákba, az embereket a nézőtérre” – idézte a weboldal az MVLSZ első emberét.

“Magyarország nem áll rosszul sztárok terén, de még sok dolgot kell tennünk. Ma már nem írunk alá anélkül szponzorszerződést, hogy ne kötnénk ki: a partner jelentős összeget fordít a támogatásának aktiválására, és vízilabdázókat szerepeltet hirdetéseinek egy részében, ezzel is népszerűsítve a sportágat” – mondta.


Kemény Dénes szerint nagyon fontos volt, hogy Budapest elnyerte a 2021-es vizes vb rendezését
Fotó: MTI

Kemény Dénes hozzátette, a vízilabda-szövetségben igyekeznek haladni a korral, “sok egyéb mellett újjávarázsoltuk a honlapunkat, amelyen átlagban heti negyven cikk jelenik meg és minden egyes mérkőzést élőben követhetnek egy live-score rendszernek hála, minden akciót rögzít a rendszer, azonnal statisztikákkal szolgál, ilyen talán nincs másutt az egész világon”.

A jövőről szólva szerinte döntő, hogy meghatározzák a következő lépések prioritásait: azaz hogy a tévénézőket vagy az uszodában szurkolókat akarja-e inkább kiszolgálni a sportág. Az elnök úgy gondolja, a tévé a lényeges, de úgy, hogy “az ottani szolgáltatást aztán kivetítőkön vissza kell hozni az uszodákba, hogy a kilátogató szurkolók dupla élménnyel távozhassanak”.

Ami a vízilabda eladhatóságát, népszerűbbé tételét illeti, az augusztusi szabályváltozások Kemény Dénes szerint jók voltak, hiszen “a tehetségeket segítik az agresszorokkal szemben”, ám az a konferencián is kiderült, hogy mindez még nem feltétlenül elég.

“Mi, Magyarországon nem csupán beszéltünk a változások szükségességéről, de cselekedtünk is. A Magyarország-Egyesült Államok felkészülési mérkőzésen bemikrofonoztuk a bírókat, akik fülhallgatón keresztül hallhatták egymást, továbbá bemondták, mit miért ítéltek, a műsorközlő pedig hallotta őket, és tájékoztatta a közönséget. Ez igencsak javította a játék érthetőségét, illetve a bíráskodást is segítette” – fejtette ki.

Kemény Dénes arra kérte a konferencia résztvevőit: kövessék a magyar szövetséget, mindenki tegyen valamit, kísérletezzen, mert a következő szabálymódosítások megtételéig sok mindent ki kell próbálni, hogy a vízilabda igazi, jól eladható 21. századi sportág legyen, amelyet imádnak a televíziók és a szurkolók.

A szövetség elnöke előadása végén emlékplakettet vett át Julio C. Maglionétől, a FINA elnökétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik