Sport

Amire kevesen számítottak: orosz arany műkorcsolyában

angyelina szotnyikova (angyelina szotnyikova)
angyelina szotnyikova (angyelina szotnyikova)

Agyelina Szotnyikova révén hazai siker született a műkorcsolyázók női versenyében a szocsi téli olimpia csütörtöki napján.

Az előző két Európa-bajnokságon ezüstérmes sportoló kűrjével a dél-koreai Kim Ju Nát taszította le a trónról, aki – ha minimális előnnyel is, de – vezetett a szerdai rövidprogram után. Az olasz Carolina Kostner pedig megtartotta harmadik helyét, ezzel hosszú pályafutása első ötkarikás érmét szerezte meg. Szotnyikova lett Oroszország első olimpiai aranyérmese női műkorcsolyában.

Az utolsó, legjobbakat felvonultató hatfős csoport előtt a kétszeres világbajnok, Vancouverben ezüstérmes japán Aszada Mao vezetett, aki hiába mutatta be élete legjobb kűrjét, a szerdai rövidprogramot annyira elrontotta – a 16. helyről várta a csütörtöki kűrt -, hogy esélye sem volt a dobogóra. Érezte ezt ő is, kiváló produkciója ellenére először majdnem elsírta magát bánatában, hogy nem az aranyéremért korcsolyázott ennyire fantasztikusan… Végül hatodik helyen zárt.

Julija Lipnyickaja
Fotó: Europress fotóügynökség

A legjobb hatot már a bemelegítéskor hatalmas ovációval fogadta a Jéghegy Korcsolyapalota 12 ezer fős közönsége, ez elsősorban a hazai szurkolókat máris meghódító, mindössze 15 éves tinilánynak, Julija Lipnyickajának szólt, akitől azt várták a hazai szurkolók, hogy feledtesse el a hokiválogatott szerdai bukását.

A januári, budapesti Európa-bajnokságon győztes, s a rövidprogram után ötödik helyen álló közönségkedvenc azonban nem tudott felnőni a feladathoz, pedig a nézők szinte minden egyes megmozdulását, sikeres ugrását olyan kitörő ujjongással fogadták, mintha csak a Szbornaja szerzett volna gólt a “szomszédban lévő” Bolsoj Csarnokban.

Lipnyickaja azonban a Schindler listája filmzenéjére tartott bemutatója során előbb a tripla Rittbergert ellépte, majd a tripla Salchow után rosszul fogott talajt, így a jégre huppant. Hibái ellenére annyi ajándék repült a jégre rajongóitól, hogy 30-40 korcsolyázópalántának is hosszú percekig kellett gyűjtögetnie a virágokat, plüssállatokat. Az orosz versenyző a vezetést így is átvette, de az biztos volt, hogy ez kevés lesz a győzelemhez.

Agyelina Szotnyikova
Fotó: Europress fotóügynökség

A szerdai rövidprogramban kiválóan szerepelt, harmadik helyének legalább megtartásában reménykedő olasz Carolina Kostner, ahogy Budapesten, úgy Szocsiban is elbűvölte a közönséget, amelytől ismét kivívta az ütemes tapsot Maurice Ravel Bolerójára bemutatott produkciója során. Technikailag ugyan egy-két ugrása nem sikerült tökéletesen, de nem esett el, így szezonbeli legmagasabb pontszámával első helyre került az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok korcsolyázó.

Nem sokáig maradt azonban az élen, mert következett a 17 esztendős Agyelina Szotnyikova, aki hiába állt második helyen, sokkal kisebb ováció közepette lépet jégre, mint Lipnyickaja, de két-három sikeres ugrásával máris elérte, hogy tomboljon a közönség.

A dupla Axel-tripla toeloop, illetve a tripla flip-dupla toeloop-dupla Rittberger kombinációjánál már ugrálva örültek az oroszok, Szotnyikova pedig rátett még egy lapáttal és a lépéssora közben a kezével jelezte, még egy kis hangerőt kér, a csarnokban pedig egy pillanatra sokkal inkább jégkorongmérkőzésre jellemző hangulat alakult ki. Szotnyikova kűrjének befejezésekor majd’ felrobbant az aréna az oroszok kitörő örömétől.

A hibátlan előadás után szinte nem volt kérdés, hogy az utolsóként jégre szólított, olimpiai és világbajnoki címvédő, a rövidprogram után is minimális előnnyel vezető Kim Ju Nától szinte a tökéletes produkció sem lesz elég. Ez így is lett.

Nem követett el komoly hibát, kiválóan korcsolyázott, de ezen a napon nem nyerhetett más, mint Szotnyikova, aki mind technikailag, mind előadásmódjában fantasztikusat produkált, gyakorlata meggyőzőbb és áthatóbb volt mindenki másénál, ezzel némi vigaszt nyújtva a házigazdáknak a még mindig fájó hokivereségért.

Eredmények – Műkorcsolya, nők:

1. Agyalina Szotnyikova (Oroszország) 224,59 pont
2. Kim Ju Na (Koreai Köztársaság) 219,11
3. Carolina Kostner (Olaszország) 216,73

Ajánlott videó

Olvasói sztorik