Sport

Klasszikus versenyszámok napja Szocsiban

Ole Einar Björndalen (Ole Einar Björndalen)
Ole Einar Björndalen (Ole Einar Björndalen)

Vasárnap egyetlen magyar sem szerepel a szocsi téli olimpián, ezzel együtt rendkívül izgalmas versenyekre van kilátás. Ole Einar Björndalen norvég sílövőnek például újabb lehetősége kínálkozik arra, hogy minden idők legeredményesebb ötkarikás sportolójává váljon.

A 40 éves biatlonista ezúttal a 15 kilométeres, tömegrajtos versenyben bizonyíthat. Már dobogós helyezéssel is sporttörténelmet írna, 12 ötkarikás érmével ugyanis jelenleg holtversenyben listavezető e tekintetben a sífutás korábbi kiváló képviselőjével, Björn Dahlie-vel, azaz egyedüli rekorderré léphet elő. Ahhoz azonban, hogy eredményességben megelőzze a 8 arannyal és 4 ezüsttel rendelkező honfitársát, győznie kell a jelenleg 7 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzéremnél tartó Björndalennek.

Fotó:Europress fotóügynökség

Szintén vasárnap rendezik a téli olimpiák egyik klasszikus versenyét, a sífutók 4×10 kilométeres váltóját. Ebben a számban rendre a norvégok számítanak elsőszámú esélyesnek, 2002 óta mégsem sikerült nyerniük.

Ráadásul Szocsiban nem mutatnak jó formát a norvég sífutók, így legfőképpen a svédek számítanak favoritnak, de az oroszok sikere sem lenne meglepetés.

Ugyancsak nagy érdeklődés övezheti a férfi szuper-óriásműlesiklást, miután lesiklásban és szuperkombinációban is nagy meglepetés született az osztrák Matthias Mayer és a svájci Sandro Viletta sikere révén. A világkupa-sorozatban második helyen álló norvég Aksel Lund Svindalnak például ez az utolsó lehetősége, hogy egyáltalán éremmel távozzon a játékokról. Mellette szól, hogy ez a legerősebb száma, ebben vezeti a szakági vk-t is, egyúttal pedig ő a címvédő.

Leginkább az amerikai Bode Miller, valamint két svájci, Didier Défago és Patrick Küng lehet rá veszélyes.

Ezenkívül további két számban hirdetnek bajnokot: a gyorskorcsolyázók női 1500 méteres távján és a hódeszkások női krossz versenyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik