Sport

Heidum nagy csatában negyedik lett a B-döntőben

heidum bernadett (heidum bernadett, )
heidum bernadett (heidum bernadett, )

A magyar zászlóvivő Heidum Bernadett legerősebb számában, a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres távján B döntőbe jutott a szocsi téli olimpia szombati versenynapján.

Nem sok hiányzott a 25 éves Európa-bajnoki ezüstérmesnek, hogy a legjobb kettő közé kerüljön, amivel tagja lehetett volna a bírói továbbjuttatás miatt végül hétfős finálénak, de csak harmadikként ért célba elődöntőjében, így kisdöntős lett, azaz a 8-13. helyért harcolhatott.

Fotó: MTI

A fináléba kerülésért egyébként megoldható futamba került Heidum, ugyanis sem dél-koreai, sem kínai, sem kanadai riválisa nem volt. Heidum annyira szeretett volna jól rajtolni, hogy elsőre kiugrott, így másodikra nem kockáztatott, aminek az lett az eredménye, hogy az első kanyarra csak negyedikként fordult rá, később az élen is korcsolyázott, végül elfáradva harmadik lett.

A B-döntőben aztán megint kiugrott a rajtnál, majd az újraindításnál a harmadik helyet csípte meg. Tíz körrel a vége előtt az első, második helyért harcolt a francia Pierronnal és a brit Smithsszel, de az állás folyamatosan változott. Három körrel a leintés előtt Heidum beragadt a negyedik helyen, a kanadai Valerie Maltais pedig ekkor már méterekkel vezetett.

Végül Smith és Drolet mögött a negyedik helyet szerezte meg Heidum Bernadett, ami összesítésben a 9. helyet jelenti, mivel a hét korcsolyázót felvonultató A fináléban egy dél-koreai versenyzőt a bírák utóbb kizártak, egy kínai pedig bukott és nem ért célba.

“Nagyon élveztem a versenyzést! Jó így korcsolyázni, hogy közben folyamatosan harsog a közönség, kell nekem ez az adrenalin!” – kezdte értékelését a nagydöntő két kiesője miatt végül kilencedik magyar versenyző. “Az elődöntő miatt nem vagyok csalódott, mert két kiváló versenyző vert meg, a B-döntőt sajnálom, mert akár második is lehettem volna, csak elszúrtam az előzési kísérletemet” – tette hozzá.

A szám idei Európa-bajnoki ezüstérmesének felidézése szerint jól tartotta magát az elődöntőben, nem is érezte magát fáradtnak, aztán “hirtelen jött egy fal”, amit nem tudott megmászni, mert nagyon besavasodott a lába. A kisfinálét azért bánja, mert három körrel a vége előtt a belülről indított előzési kísérlete nem volt megfelelően előkészítve.

“Még egy kört kellett volna mögöttük haladni, s akkor megindulni. Miután nem sikerült, már nem volt időm újra előzési pozícióba kerülni” – mondta hibájáról Heidum, aki emiatt értékelte felemásra a szombati teljesítményét, mert a negyed- és elődöntőben saját megítélése szerint jól korcsolyázott, de ahogy fogalmazott, a B döntős bakiért kár volt.

Az A döntőben az utolsó körökben nagy hajrát bemutató, ezzel sikert arató Jang Csou mögött a dél-koreai Sim Szuk Hi lett a második, az olasz Arianna Fontana pedig a harmadik.

A szám másik magyar indulója, Kónya Zsófia a 36 fős mezőny 30. helyén zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik