Sport

Újabb magyar mutatkozik be Szocsiban

Szőcs Emőke (szőcs emőke, )
Szőcs Emőke (szőcs emőke, )

A magyarok közül Szőcs Emőke mutatkozik be másodikként a Szocsiban zajló téli olimpián, ő a sílövők női 7,5 km-es sprintszámában indul, a vasárnapi műsor legnagyobb érdeklődéssel várt versenye viszont a férfi lesiklás lesz.

A 28 éves csíkszeredai születésű magyar sílövő mindenképpen szeretne a legjobb hatvan közé bekerülni, hogy két nappal később a 12,5 km-es üldözéses versenyben is indulhasson.

“Nagyon nehéz a Krasznaja Poljana-i pálya, óriási a szintkülönbség, ráadásul a lejtőkön sem lehet kiengedve pihenni, mert utána általában éles kanyarok következnek, ahol ezeken a vékony léceken könnyű elesni” – mondta Szőcs Emőke, hozzátéve, hogy számára kedvező az ilyen pálya, mert neki a sífutás az erőssége.

Ebben a számban nagyon kiegyenlített küzdelem várható, de talán a három legnagyobb esélyesnek a norvég Tora Berger, a fehérorosz Darija Domracseva és a finn Kaisa Makarainen számít.


Svindal aranyért ment Szocsiba
Fotó: Europress Fotóügynökség

A nap és a téli játékoknak is az egyik csúcspontja az alpesi sízők férfi lesikló viadala lesz. A két nagy esélyes a norvég zászlóvivő Aksel Lund Svindal és az osztrák Hannes Reichelt. Előbbi négy éve ezüstérmes lett ebben a számban, de ő a világbajnoki címvédő, s ebben a szezonban is remekel, a szakág hat versenyéből kétszer nyert és összesen négyszer állt dobogóra. Reichelt szintén négyszer volt a legjobb háromban, ráadásul egyetlen diadalát épp a legutóbbi világkupafutamon aratta, tehát a formájával biztosan nincs baj. A svájci Patrick Küng és a kanadai Erik Guay okozhat meglepetést a két favoritnak.

Szintén izgalmas verseny várható a férfi síugrók normálsáncos viadalán. A svájci Simon Ammann címvédése már ötödik diadalát jelentené, ugyanis Salt Lake Cityben és legutóbb Vancouverben is duplázott. A sportági nagyhatalomnak számító osztrákok 1992 óta nem nyertek normálsáncon, most erre Gregor Schlierenzauer mellett a Négysáncversenyen győztes Thomas Diethartnak is esélye lehet.

Vasárnap további öt aranyérmet osztanak ki: befejeződik a szánkósok férfi egyes versenye, a férfi sífutók 30 km-en, a női gyorskorcsolyázók pedig 3000 méteren mérik össze tudásukat, illetve két ötkarikás programban először szereplő szám is véget ér a műkorcsolyázók csapatversenyével és a hódeszkások férfi slopestyle számával, utóbbi trükkös akadályversenynek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik