Sport

Hivatalosan is elkezdődött a téli olimpia

szocsi (szocsi)
szocsi (szocsi)

Még sosem vonult fel ennyi ország és résztvevő, mint 2014-ben, minden idők legdrágább olimpiáján.


A magyar csapat, az élen Heidum Bernadettel
Fotó: Europress Fotóügynökség

Magyar idő szerint 17 óra 14 perckor kezdődött el a szocsi téli olimpia hivatalos megnyitója. Elsőre furcsa lehet ez az időpont, azonban, ha hozzátesszük, hogy ez helyi idő szerint 20.14 és 2014-et írunk, akkor máris világossá válik, miért döntöttek így a szervezők.

Minden idők legdrágább olimpiájának megnyitója egy videóbejátszással kezdődött, amelyben az orosz ábécé betűit az orosz történelem egy-egy eseményéhez, személyéhez vagy egy jellegzetes orosz tárgyhoz kötötték. Ezt követően megkezdődött az est főszereplőjének, Ljubovnak (oroszul: szerelem) az álomutazása.


Egy karika hiányzik
Fotó: Europress Fotóügynökség

Egy kisebb bakit már a megnyitó elején elkönyvelhettünk, ugyanis öt világító hópehelyből csak négy változott át karikává, így kicsit foghíjas volt az olimpiai jelkép. Ezután bevonult Vlagyimir Putyin, illetve Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnökét is láthattuk, majd felvonátk az orosz zászlót és felcsendült a házigazda himnusza is.

Áder János köztársasági elnök is részt vett a megnyitóünnepségen, amelyet 40 ezren tekintettek meg a helszínen.

A görögökkel kezdve bevonultak az országok. Idén először nem oldalról, hanem alulról érkeztek a sportolók. Természetesen a többi közt a 16 fős magyar küldöttség is bevonult, Heidum Bernadett volt a zászlóvivő.


Egy kóbor kutya is felbukkant
Fotó: Twitter

A mexikói zászlót nem más, mint Hubertus von Hohenlohe vitte, aki alpesi síző. A herceg rekorderré válhat, mivel 55 évesen a legidősebb olimpikon lesz. Eddig egy magyar, Ordódy Béla volt a korrekorder.

Szlovákia zászlaját Zdeno Chara, a Boston Bruins hokicsapatának védője vitte. Chara esete pénteken járta be a világsajtót: a bekk tekintélyes mérete miatt egy, az átlagosnál nagyobb ágyat kért, amit az oroszok elég érdekesen oldottak megVanessa Mae thaidöldi színekben érkezett, a csinos hegedűs sporttörténelmet írhat. Ukrajna sportolói hangos tapsviharban érkeztek meg az arénába. Hasonló fogadtatást kaptak a jamaicaiak is, a házigazda oroszok – a legnagyobb különítmény – pedig hatalmas üdvrivalgást.

Egy kis csarnokon belüli tűzijáték után érkezett meg a három kabalaállat, a hópárduc, a nyúl és a jegesmedve.

Ezt követően az olimpiai láng útja következett a csarnokig, majd Dmitrij Csernisenko, a szervezőbizottság vezetője köszöntötte a résztvevőket. Utána Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly megválasztott elnöke szólt a közönségéhez és a sportolókhoz.

A német sportvezető többek között arról beszélt, hogy lehet élni megkülönböztetés nélkül, és az olimpia a falak emelése helyett éppen a hidak építéséről szól. Ezt követően felkérte Vlagyimir Putyint, a vendéglátó ország elnökét, hogy nyissa meg az olimpiát.

“Hivatalosan is megnyitom a 22. téli olimpiai játékokat” – mondta oroszul Putyin – aki egyébként is csak ennyit mondhatott a szabályok szerint.

Az olimpia himnuszát Anna Netrebko, világhírű orosz operaénekesnő énekelte. Ezt követően elhangzott az olimpiai eskü a sportolók, a bírók és az edzők részéről is.

Lehullt a lepel is: a Szocsi közelében született Marija Sarapova futott be az olimpiai lánggal, majd átadta Jelena Iszinbajevának, utánuk Alekszandr Karelin követekzett a sorban, aztán Alina Kabajeva is futott egy kicsit vele, majd jött Irina Rodnyina és Vlagyimir Tretyak, akik egy nagy kocogás végén közösen gyújtották meg az olimpiai fákylát.

A csaknem háromórás megnyitóünnepség egy hatalmas tűzijátékkal zárult.

Videó – Így nem alakult át az egyik karika:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik