Sport

7 dolog, amit nem tudott a Super Bowl-ról

Super Bowl (super bowl, )
Super Bowl (super bowl, )

A Magyarországon is egyre népszerűbb amerikai foci döntőjéről olyan tényeket gyűjtöttünk össze, amik talán még a legnagyobb rajongókat is meglephetik.


A Seattle Seahawks és a Denver Broncos csap össze a nagydöntőben
Fotó: Europress Fotóügynökség

Magyar idő szerint február 3-án, hétfő hajnalban fél 1-kor kezdődik az amerikai futball-bajnokság (NFL) 2013–2014-es szezonjának döntője, a 48. Super Bowl, ahol a Denver Broncos és a Seattle Seahawks csap össze egymással. A meccset egyébként a New Jersy-beli MetLife Stadiumban játsszák majd, a félidei show-ban pedig Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers lépnek fel.

A meccsre készülődve olyan kevésbé köztudott tényeket gyűjtöttünk össze, amik nem csak a rajongók számára lehetnek érdekesek.

  1. Három olyan férfi van csupán, akik mind játékosként, mind pedig edzőként megnyerték a Super Bowl-kupát: Mike Ditka, Tony Dungy és Tom Flores.
  2. Előreláthatólag mintegy 15 ezer tonna chipset fogyasztanak majd el Amerikában a döntő alatt.
  3. Csakis a döntőre 72 focilabdával készülnek a szervezők.
  4. Az amerikai idő szerint vasárnap este lejátszott döntő után becslések szerint körülbelül hétszázezer amerikai nem megy be hétfőn dolgozni.
  5. Míg 1967-ben 40 ezer dollárba került egy 30 másodperces reklám a döntő ideje alatt, idén már ugyanez körülbelül 3,8 millió dollárt kóstál.
  6. Azért jelölik római számmal a Super Bowl döntőjét ahelyett, hogy az adott évet számolnák (például Super Bowl 2014), mert maga a szezon két évet ölel fel. Tehát a mostani, a Super Bowl XLVIII a 2013/2014-es bajnokság lezárása.
  7. A Super Bowl története alatt még egyik döntős sem játszott a fináléban hazai pályán, a saját stadionjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik