Sport

Közel járt az aranyhoz Póta

pota-georgina(210x140)(1).jpg (póta georgina, )
pota-georgina(210x140)(1).jpg (póta georgina, )

A negyedik helyen kiemelt Póta Georgina ezüstérmes lett a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) World Tour-sorozatának idei első, szombathelyi versenyén.

Az első helyen kiemelt holland Li Jiao után ismét egy kínai származású rivális, az osztrák színeket képviselő Liu Jia várt Pótára, s a világranglista-helyezések alapján ezúttal sem a magyar volt az esélyes, miután Liu a 31., ő pedig az 55. az ITTF aktuális rangsorában. Liu az elődöntőben a selejtezőből indult román Camelia Postoacát verte 4-1-re.

A finálé első játszmája a 29 éves magyar játékosé lett úgy, hogy 7-6 után növelte előnyét, 10-6-nál szettlabdákhoz jutott, és a harmadikat ki is használta. A folytatásban általában Póta vezetett egy-két ponttal, majd  előbb 10-9-nél, majd 11-10-nél, végül pedig 12-11-nél szettlabdához jutott, és megint csak a harmadikat értékesítve 2-0-ra növelte előnyét. A 31 éves Liu a meccs harmadik felvonásában magához ragadta a kezdeményezést, 4-1-re, 7-4-re, majd 10-6-ra vezetett, a végjátékban sem hibázott, így a játszmákat tekintve szépített.


Fotó: MTI

A Berlinben légióskodó Póta aztán a negyedik szettben erősen játszott, jól mozgatta ellenfelét, aki a vesztett pontok hatására el is bizonytalanodott, így a hazai játékos néhány perc alatt kétjátszmás előnybe és a tornagyőzelem kapujába került. 

A hatodik szakasz elején Liu továbbra is bizonytalankodott – még szervát is rontott -, de miután 3-4-nél időt kért, fordult a kocka, sorra nyerte a labdameneteket, és a szetteket tekintve ismét felzárkózott. A folytatásra is kitartott a lendülete, Póta játéka kissé görcsössé vált, s az osztrák rivális egyenlített, így következhetett a mindent eldöntő játszma.
Ebben óriási csata folyt minden egyes labdamenetben, s miközben Liut többször a szerencse is segítette, felváltva gyűjtögették a pontokat a felek. Az osztrák versenyző 10-7-nél három meccslabdához jutott, s bár Póta ezeket még hárította, a negyediket már nem tudta, így alulmaradt.

“Természetesen ha az ember bejut a döntőbe, akkor ott szeretne nyerni, de azt hiszem, nem lehetek elégedetlen a szereplésemmel – nyilatkozott az MTI-nek Póta Georgina, hozzáfűzve: ő már annak is nagyon örült, hogy bekerült a legjobb négy közé.

“Ott ráadásul sikerült megvernem Li Jiaót, ami nagy fegyvertény. Liu Jia a múlt héten, a Bajnokok Ligájában agyonvert, s ennek fényében a mai eredmény jónak mondható. Nagyon fáradt vagyok, hiszen a nyolcaddöntőtől kezdve nagyon szoros meccseim voltak” – mondta.

Póta hozzátette: vesekövek bántják, már beszélt az orvosával, így ha a jövő hétvégi Európa Top 12-versenyre első tartalékként nem hívják be, egy hét múlva megműtik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik