Sport

Újra hallat magáról a legendás jamaikai bobcsapat

Jég veled (jég veled)
Jég veled (jég veled)

Tíz év után sikerült újra kvalifikálniuk magukat a Téli Olimpiára, de a részvételre már nem maradt elég pénzük.

Internetes adománygyűjtő akciót hirdetett a legendás jamaikai bobcsapat. Céljuk, hogy a rajongók segítségével valóban eljuthassanak az oroszországi Szocsiba, a február 7-én kezdődő Téli Olimpiai Játékokra. Bár az indulás jogát január 18-án sikerült kiharcolniuk, egyelőre nincs elég pénzük, sem az utazásra, sem a szükséges felszerelésekre – írja a BBC.

A karibi ország bobosainak mesébe illő története 1988-ban, a calgaryi játékokon kezdődött. A négy, trópusi klímához szokott fiatalember Téli Olimpiáig vezető útját az 1993-as, a Cool Runinngs (magyarul: Jég veled!) című film tette világszerte ismertté. Jamaica bobcsapata ez után még háromszor tudott rajthoz állni az ötkarikás játékokon (1994, 1998, és 2002), de azóta, főleg az állami támogatás elmaradása miatt távol maradtak.

Nemrégiben azonban a veteránnak számító, 46 éves Winston Watts (tagja volt már a 94-es csapatnak is) úgy döntött, hogy feléleszti a legendát. A négyes csapatot, hogy kevesebből is kijöjjön, Watts megfelezte és saját forrásiból kb. százezer angol fontot (36 millió forint) áldozott a felkészülésre és a versenyekre, aminek eredményképp sikerült kivívniuk a szocsi indulás jogát kettesben.

A pénz azonban elfogyott, a jamaikai bobcsapat pedig a rajongóihoz fordult segítségért. A csapat 20 nap alatt 80 ezer dollárt (közel 18 millió forint) szeretne összegyűjteni, hogy valóban rajthoz állhassanak. Saját számlájukon eddig 4815, míg az ügyükhöz csatlakozott Dogecoin alapítvány adománygyűjtő oldalán, 728 dollár jött össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik